≫ 

Kako će podsticaj Gooogle-a uticati na korišćenje kripto valuta?

Da li se široko otvaraju vrata svetske ekonomije za digitalne valute?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Ekonomske posledice pandemije COVID-19 postaju sve očiglednije. Još uvek svetski ekonomisti nemaju tačnu predstavu koliko duboko će kriza nastaviti da se razvija kao ni jasnu predstavu kada će započeti oporavak svetske ekonomije i koliko dugo će trajati.

Postoje najrazličitija predviđanja koja se kreću od ekstremno pesimističkih koja predviđaju potpuni krah, pa sve do krajnje optimističkih koja govore o tome kako će oporavak svetske privrede biti brz i bezbolan. Kao i obično, verovatno je istina negde između dva pomenuta ekstrema. Činjenica je da se globalna zdravstvena, a samim tim i ekonomska, kriza i dalje produbljuju uprkos ohrabrujućim znacima koji najavljuju oporavak privreda pojedinih zemalja među kojima prednjači pre svega Kina.

Iako svetska ekonomija beleži pad, manji ili veći u zavisnosti od država do države, tržišta kripto valuta su doživela iznenađujuće brz oporavak. Ukoliko posmatramo period od prethodnih pet meseci možemo uočiti značajan porast vrednosti kripto valuta. Pogledajmo samo primer BTC koji je krajem marta vredeo nešto ispod 5.000 USD dok je u drugoj polovini avgusta vredeo preko 12.000 USD!

U proteklom periodu su mnoge globalne kompanije iskazale zainteresovanost za kripto valute čime su podstaknute investicije koje su podigle vrednost kripto valuta. O zainteresovanosti različitih moćnih globalnih kompanija smo pisali u prethodnim nastavcima. Kao jedna od najznačajnijih kompanija koje podstiču razvoj tržišta kripto valuta je Google. Poznato je da je Google dominantna svetska kompanija za koju se slobodno može reći da pokriva većinu internet tržišta u svakom smislu. Možda bi se čak moglo i tvrditi da de facto ima monopol na zbivanja na internetu. Malo ko od nas ne koristi Google pretraživač, mejl, navigaciju, kalendar, disk… i ostale Google proizvode. Samim tim kompanija ostvaruje ogroman uticaj na svetsku populaciju.

Imajući u vidu da Google podržava tržište kripto valuta, jasno je da će uspeh biti neizostavan. Interes koji kompanija ima je prevashodno profit i sve je podređeno profitu. U protivnom ne bi se radilo o jednoj od kompanija sa najvećim kapitalom u svetskim razmerama. Korporacija ima interes da proširi zonu svog delovanja i ostvari dodatni profit tako što bi se preko nje vršila plaćanja u kripto valutama.

Ukoliko bi Google zaračunavao ma i najmanju moguću naknadu prilikom svakog plaćanja kripto valutama a imajući u vidu rasprostranjenost kompanije i ogroman broj korisnika jasno je da bi kompanija ostvarila ekstremno visok dodatni profit. Jedna od aplikacija koja omogućava ostvarivanje pomenutog cilja je GooglePay čije korišćenje u mnogome olakšava finansijske transakcije. Ako se uzme u obzir da postoje slični projekti koje su pokrenuli MasterCard, Visa, PayPal, Facebook i još neke kompanije kao i da svi pomenuti projekti imaju zajednički cilj - plaćanje kripto valutama, nameće se zaključak da su kripto valute u ekspanziji i da je pred njima svetla budućnost.

Na pomolu su tektonske promene na globalnom finansijskom tržištu koje će otvoriti put za korišćenje digitalnih valuta više nego u bilo kom prethodnom periodu. Iako su počeci kripto valuta bili više nego skromni, sada im svetska ekonomija, uz podršku korporacija, široko otvara vrata.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA