Šta donosi odluka PayPal-a o prihvatanju kripto valuta?

Kako će odluka uticati na svetsko finansijsko tržište?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

PayPal predstavlja jednostavan i brz način slanja i primanja novca putem interneta pri čemu se novac može transferisati bilo kome u bilo koji deo sveta. Sve što je potrebno za slanje novca je e-mail adresa primaoca.

Registrovanjem kreditne kartice ili bankovnog računa na PayPal moguće je slanje novca korišćenjem opcije Send. Prilikom kupovine putem interneta i na web sajtu trgovca, ukoliko je prisutan PayPal logotip, to znači da je na toj lokaciji plaćanje putem PayPal -a. Tada je potrebno izvršiti prijavu na svoj račun i potvrditi uplatu pri čemu finansijske informacije platioca nisu vidljive prodavcima ili internet prodavnicama.

Ukoliko se novac prima, e-mail adresa je povezana sa ličnim PayPal nalogom. Nakon što je uplata primljena, korisnik dobija obaveštenje putem e-mail-a i uplata se prikazuje na PayPal nalogu. Nakon toga novac može biti prebačen na bankovni račun ili se može koristiti za samostalno plaćanje. Otvaranje PayPal računa je besplatno dok prilikom plaćanja postoje određene finansijske već u zavisnosti od same uplate.

PayPal je objavio da će svi kupci u SAD moći da kupe kripto valute direktno sa svojih PayPal računa. Američki kupci će takođe biti obavešteni o novoj funkciji putem e-mail-a tokom narednog perioda.  Ova funkcija je već bila delimično dostupna u SAD, ali PayPal uvrštavao zainteresovane kupce na listu čekanja koja se sada ukida.

Pored toga, PayPal najavljuje da se zbog početne potražnje svojih kupaca povećava nedeljni limit kupovine kripto valuta sa 10.000 USD na 20.000 USD nedeljno. U oktobru ove godine je PayPal prvi put objavio svoje planove za ulazak na tržište kripto valuta kroz partnerstvo sa kompanijom za kripto valute Paxos koja pomaže u pokretanju nove usluge za PayPal. Korisnicima će biti omogućeno da kupuju, prodaju i drže čitav niz kripto valuta, u početku uključuju Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash i Litecoin.

Kripto valute pokušavaju da na svaki način osvoje finansijsko tržište i pri tome koriste svaku pogodnu priliku koja im se ukaže. Odluka PayPal-a da će njegovi kupci moći da kupuju i prodaju Bitkoin i druge virtuelne valute koristeći svoje PayPal račune širom otvara vrata i predstavlja veliki korak unapred.

Ukoliko imamo u vidu da PayPal pokriva preko 26 miliona prodavaca postaje jasnije koliki tržišni kapaciteti se ukazuju sistemu kripto valuta. Cene bitkoina porasle su uporedo sa vestima, probivši granicu od 16.000 dolara što jasno pokazuje reakciju kripto tržišta na odluku PayPal-a.

Sa tehnološke strane posmatrano, interesantno je da će PayPal digitalni novčanici moći bez problema da prihvataju kripto valute. U prethodnim nastavcima smo pisali o specifičnostima novčanika za kripto valute i na osnovu objavljenog možemo zaključiti da je digitalni novčanik PayPal-a ispunio sve tehničke uslove kripto novčanika. U protivnom, ovakva integracija digitalnih novčanika ne bi bilo moguća. Kao osnovni motiv za donošenje ovakve odluke, PayPal navodi prevashodno povećano interesovanje kupaca.

Odluka kompanije PayPal će svakako uticati na širenje upotrebe kripto valuta i njihovo dalje ostvarivanje uticaja na svetsko finansijsko tržište.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA