• 0

Sutra počinje 14. Festival nauke: Spremite se za naučne izazove!

Na onlajn platformi Festivalnauke.rs u četvrtak, 17. decembra u 10 časova, Festival nauke otvoriće svoja virtuelna vrata i poželeti dobrodošlicu radoznalcima svih generacija

  • 0
Festival nauke

Foto: Festival nauke

Ovogodišnji Festival nauke u celosti će biti održan u virtuelnom okruženju, a publiku od 17. do 20. decembra očekuje niz naučnih izazova, eksperimenata, interaktivnih i video sadržaja!

Na onlajn platformi www.festivalnauke.rs u četvrtak, 17. decembra u 10 časova, Festival nauke otvoriće svoja virtuelna vrata i poželeti dobrodošlicu radoznalcima svih generacija. Sadržaj pripremljen za ovu godinu u potpunosti je besplatno dostupan i može mu se pristupiti iz svih krajeva zemlje i sveta, zbog čega ovogodišnja naučna avantura imati posebnu važnost. Značaj nauke, naučnika i istraživanja ove godine postao je vidljiviji i zanimljiviji široj javnosti usled aktuelne pandemije, pa se kroz program festivala nauka približava publici kroz različite programske celine.

Uradi sam je festivalski kutak koji će posetiocima pomoći da u kućnim uslovima naprave pravu naučnu laboratoriju! “Naučna kuhinja” i “Hana i mama” dva su zanimljiva YouTube serijala sa zabavnim eksperimentima i naučnim izazovima, a njih prati i niz drugih uputstava za male kućne eksperimente, uz neizostavne naučne lekcije koje se tom prilikom mogu savladati. Poseban kuriozitet festivala predstavljaju vodiči za eksperimente koje je uradio Edinburški festival nauke, najveći te vrste u Evropi.

Video avantura je program sačinjen od video serijala iza kojih stoje brojni domaći naučnici i naučne institucije. Kroz zanimljive video priče gledaoci će biti u prilici da saznaju na koje sve načine anestezija pomaže kako stomatolozima, tako i pacijentima, kako funkcionišu ćelije koje čine naš organizam, šta sve sadrži telefon tajnog srpskog 007 agenta ili pak koje su veštine neophodne za debatovanje na oksfordski način.

Pričajmo o… deo je programa odvojen za detaljnije razgovore i tekstove o aktuelnim naučnim temama. Posebna celina u okviru ovog programa formirana je oko aktuelne pandemije, uz intervjue sa domaćim naučnicima koji odgovaraju na neka važna pitanja, kao i interaktivne tekstove i oglede o prevenciji, širenju i drugim aspektima Covid-19.

Evropa u malom okupila je naučne timove iz Francuske, Slovenije, Češke, Poljske i Škotske. Francuski kutak okupio je ne samo francuske naučnike koji su snimili specijalan program za Festival nauke, već i mlade srpske predstavnike koji u toj zemlji rade na važnim projektima. Premda su prošlih godina uživali sa beogradskom publikom u neposrednoj interakciji, gosti iz Slovenije, Češke i Poljske odazvali su se i ove godine i zanimljivim programom odlučili da podrže ovo virtuelno izdanje festivala.

Uz sva ova naučna druženja, posebna celina ovogodišnjeg Festivala nauke naslovljena je Sa naukom na ti i otkriva ono manje poznato lice naučnica i naučnika, njihov privatan svet, laboratorijske, ali i neke druge svakodnevne navike i želje. “Moj metar kvadratni” je izazov na koji su odgovarali mladi saradnici festivala, ispunjavajući jedan kvadratni metar svojim omiljenim predmetima i uspomenama. Program “Šta će to meni” otkriva kako naši naučnici rade na različitim istraživanjima i na koji način njihove rezultate možemo da primenimo u svakodnevnom životu.

Naučno igralište je onlajn poligon sa brojnim interaktivnim igricama i zadacima inspirisanim naukom. Fenomenalne simulacije približiće i do detalja objasniti najrazličitije pojave i zakone iz fizike, dok će slagalice poslužiti za upoznavanje sa likom i delom srpskih naučnika, a tu su i tradicionalni kvizovi inspirisani različitim naučnim temama.

Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke, na kojem rade saradnici iz cele Evrope, biće u potpunosti besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja festivala. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke  će moći da istražuju tokom narednih godinu dana.

Festival nauke je najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode.

Veliki zahvalnost dugujemo našem generalnom pokrovitelju i dugogodišnjem partneru, kompaniji NIS, koja je posvećena nauci i inovacijama, kao i podršci mladim talentima, a koja je i ove godine ostala uz našu manifestaciju i pomogla da prevaziđemo izazove pred kojima smo se našli.

Prijatelj ovogodišnjeg Festivala nauke je Erste Banka koja je uz nas od samog osnivanja. Podrška festivala su kompanija MTS, Francuski Institut i National Geographic Srbija.

Video: Ova aplikacija prevodi sve što vaša mačka mjaukne u ljudski glas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok