• 3

Veselin Jevrosimović: Pogled u blisku budućnost

Čak i ako niste posebno zainteresovani za praćenje tehnoloških dostignuća, korisno je da znamo u kom se pravcu kreće industrija informacionih tehnologija i korisničke elektronike...

 • 3
robot

Ilustracija / Foto: Unsplash

Početkom januara održan je tradicionalni veliki sajam korisničke elektronike CES. Ove godine - usled vanredne situacije izazvane globalnom epidemijom - prikazi tehnoloških dostignuća za blisku budućnost, umesto u sajamskim halama, udomljeni su u virtuelnom prostoru interneta.

O tome u kojoj meri ovakav način organizacije skupova predstavlja revoluciju i ostaje kao iskustvo za vreme nakon pandemije, pisao sam prošle nedelje. Ovoga puta više pažnje nameravam da posvetim predstavljenim inovacijama.

Kao i svake godine, imali smo na hiljade novih modela postojećih vrsta uređaja, kao i mnoštvo svežih ideja i konceptualnih tehnologija na nivou prototipa, a sve u širokom rasponu oblasti od automobilske industrije, preko računara i zabave, do robotike i pametnih kuhinja. Što se tiče ovih poslednjih, videli smo nekoliko novih pametnih frižidera i više vrsta rerni sposobnih da prepoznaju hranu koja se peče i same prilagode temperaturu i druge parametre.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon

Foto: Marko Jovanović

Meni se posebno svideo sistem za upravljanje vodovodom u pametnoj kući. Jednostavnim povezivanjem na kuhinjsku sudoperu, dobijate pregled i kontrolu nad instalacijama, što uključuje potrošnju, praćenje oštećenja i automatsko zatvaranje ventila u slučaju curenja.

Poseban deo sajma bio je posvećen računarima, telefonima i TV aparatima. Istakao bih MicroLED tehnologiju koja omogućuje televizore koji prekrivaju ceo zid. Deo novina namenjen je borbi protiv zaraze - od sistema za dezinfekciju, do maski za lice koje su ujedno i bežične slušalice.

Osim nabrojanog, predstavljene su i nove generacije kućnih robota, leteća taksi vozila budućnosti, sistemi za kontrolu zdravlja, pametne košnice za pčelare, ruž za usne koji može da promeni boju u željenu nijansu, daljinski upravljač na solarni pogon i mnogo drugih inovacija.

CES i slični sajmovi koji se održavaju tokom godine pružaju priliku da u svega nekoliko dana zavirimo u blisku budućnost i upoznamo se sa uređajima koja ćemo koristiti u narednom periodu. Tokom njihovog održavanja, u medijima je moguće pronaći pregled i detaljne opise svega što je zanimljivo i novo. Čak i ako niste posebno zainteresovani za praćenje tehnoloških dostignuća, korisno je da znamo u kom se pravcu kreće industrija informacionih tehnologija i korisničke elektronike.

Ako ništa drugo, ono zbog toga što je poslednjih desetak godina pokazalo u kojoj meri život i profesionalna delatnost svakog od nas zavisi od ovih oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  30. januar 2021 | 10:51

  OCITO JE DA CE ROBOTI ZA ELITU RADITI NA PLANETI ZEMLJI A LJUDI CE BITI POSLATI NA MARS -SVOJU POSTOJBINU !!!

  4
  1

  Podelite komentar

 • DARKO 100%

  30. januar 2021 | 10:07

  Postojala je planeta majmuna,buducnost je da ce biti planeta robota,narode pod hitno trazimo i mi svoje mesto pod suncem

  2
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok