≫ 

Šta donosi odluka o zabrani „rudarenja“ u Kineskoj Unutrašnjoj Mongoliji?

Kako će ova odluka uticati na tržište kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute, od kojih je Bitkoin svakako najpoznatija i najrasprostranjenija, doživljavaju svoj procvat. Predviđanja njihove budućnosti se kreću od propasti pa do potpune dominacije na svetskom finansijskom tržištu.

Kada je u pitanju Bitkoin, ukupan broj novčića može biti 21 milion, jer je tako definisano prilikom samog kreiranja ove kripto valute. Inicijalno se do Bitkoina dolazi „rudarenjem“, odnosno izračunavanjem heš vrednosti koje se kasnije upoređuju sa bazom podataka heš vrednosti Bitkoin novčića. Ukoliko se heš vrednosti poklapaju, postajemo vlasnik „izrudarenog“ Bitkoina, a ukoliko se ne poklapaju, računamo dalje.

Što je više Bitkoin novčića pronađeno, potrebno je više izračunavanja da bi se pronašli preostali novčići. Do sada je izrudareno nešto više od 18,5 miliona Bitkona što znači da je preostalo da se pronađe nešto manje od 2,5 miliona novčića. Prema trenutnoj ceni Bitkoina radi se o vrednosti od oko 110 milijardi američkih dolara! Iznos svakako nije za zanemarivanje.

bitkoin, novac, kriptovaluta Foto: Pixabay

Kako se za izračunavanja kriptografske heš funkcije ili popularno „rudarenje“ koristi električna energija u velikim količinama, za mesta na kojima će se „rudarenje“ vršiti biraju se mesta gde je električna energija najjeftinija. Jedno od takvih mesta je Kina.

Regija u Kini u kojoj je električna energija najjeftinija je Kineska Unutrašnja Mongolija, u kojoj se nalazi veliki broj čitavih plantaža servera koji vrše „rudarenje“.

Unutrašnja Mongolija poseduje velike rudnike uglja i poznata je po jeftinoj energiji i tokom proteklih decenija je privukla investicije iz mnogobrojnih energetski intenzivnih sektora kao što su topljenje aluminijuma i legura gvožđa. Regija je činila 8 odsto globalne računske snage rudarstva Bitkoina prema indeksu potrošnje električne energije za Bitkoin koji je sastavio Univerzitet Kembridž.

bitkoin, kirptovalute, kirpto valute Foto: Unsplash

U prethodnim nastavcima smo pisali o tome kako se za brza izračunavanja koriste grafičke kartice. Grafičke kartice imaju sopstvene procesore i namenjene su industriji kompjuterskih igrica, ali su svoju primenu našle u izračunavanjima u cilju sticanja kripto valuta.

Zbog značajnog porasta potrošnje električne energije, Unutrašnja Mongolija je donela odluku da zabrani eksploataciju kripto valuta i rukovodstvo ove oblasti je izjavilo da namerava da zaustavi sve takve projekte do ove godine. Cilj je da se ograniči rast potrošnje energije na oko 1,9 odsto do kraja 2021. godine. Odluka je doneta pod pritiskom centralne vlasti pošto je Nacionalna komisija za razvoj i reforme kritikovala Unutrašnju Mongoliju kao jedinu provinciju koja nije uspela da kontroliše potrošnju energije.

Imajući u vidu da je Kina druga ekonomija sveta, pomenuta ograničenja izazivala su strah ulagača u Bitkoin da bi moglo doći do poremećaja na tržištu kripto valuta. Pored njih, strahovanje za svoje finansijske rezultate izrazile su i kompanije koje proizvode čipove i grafičke kartice za ove namene kao što su Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Nvidia Corp. Kako će odluka o zabrani rudarenja kripto valuta ove kineske provincije uticati na globalno tržište kripto valuta, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA