• 0

Veselin Jevrosimović: Automobili i čipovi

Umesto da vas iznenadi kvar na kritičnom delu, vozilo će vas obavestiti o potencijalnom riziku, a možda i automatski obavestiti nadležni servis i zakazati pregled...

  • 0
automobil budućnosti, sportski automobil

Foto: Pixabay

Informacione tehnologije postaju neizostavna i važna komponenta svih ostalih grana privrede i industrije. Računari, specijalizovani uređaji, elektronika i softverski alati sastavni su deo mnogih proizvoda, bez obzira na njihovu prvobitnu namenu - od sada već poslovičnog pametnog frižidera, pa sve do automobila koje vozimo. Potonjima želim da posvetim malo više pažnje u ovom tekstu.

Na jednom skupu kome sam prisustvovao pre nekoliko godina, predavač je pitao publiku da li misle da će proizvođači automobila u budućnosti postati IT kompanije. Koliko god to neobično zvučalo, tada a i sada, činjenica je da one sve više ulažu u razvoj softverskih rešenja i digitalnih komponenti, gotovo jednako kao i u mehaničke delove. Nedavno sam pročitao vest da Ford, Nisan i Folksvagen moraju da smanje proizvodnju zbog nedostatka čipova.

U prošlosti je svaki potres na tržištu čipova uticao na cenu računara i njihovih komponenti, a sada se očigledno on direktno i drastično odražava i na druge industrije. Pored toga, firme iz automobilske industrije sve češće sklapaju strateška partnerstva sa velikim IT kućama. U planu je standardizacija operativnih sistema koji će pokretati softver u vozilima, kao i druge napredne opcije poput glasovnih komandi i digitalnih asistenata.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon

Foto: Marko Jovanović

Manje očigledne a izuzetno korisne su i mogućnosti vezane za sakupljanje i analizu podataka tokom životnog veka automobila. Na taj način, umesto da vas iznenadi kvar na kritičnom delu, vozilo će vas obavestiti o potencijalnom riziku, a možda i automatski obavestiti nadležni servis i zakazati pregled. Ovakvi podaci sakupljeni od svih korisnika pomoći će u projektovanju i proizvodnji novih modela.

O  najrazličitijim „pametnim“ proizvodima pišem na ovim stranicama već nekoliko godina unazad. Pametnima ih čine softverski programi i povezanost sa drugim uređajima, najčešće putem interneta. Mogućnost daljinske kontrole i automatizacija takođe su važni aspekti gotovo svih modernih rešenja. Mnogi će reći da u ovome leže i najveći rizici tehnologija budućnosti.

Osetljivost na kvarove komponenti i zlonamerne upade sa mreže samo su neki od njih. Ako govorimo o automobilima, u pitanju su životi ljudi i bezbednost saobraćaja. Zbog toga je veoma bitno da kompanije iz automobilske industrije svojim iskustvom u kreiranju pouzdanih proizvoda i poštovanja strogih procedura pomognu svojim IT partnerima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima