Veselin Jevrosimović: Veliko sažimanje

U eri digitalizacije i popularizacije interneta, dolazi do mešanja informacionih tehnologija u sve načine pružanja novosti i drugih sadržaja...

  • 0
internet, tehnologije, multimedija

Foto: Pixabay

U prošlosti su mediji bili jasno odvojeni prema vrsti nosača informacija, tipu sadržaja koji nude, pa čak i pretežnoj publici kojoj su okrenuti. Imali smo dnevne novine i časopise, pa potom radio, i na kraju televiziju.

U eri digitalizacije i popularizacije interneta, dolazi do mešanja informacionih tehnologija u sve načine pružanja novosti i drugih sadržaja, pojavljuju se novi tipovi medija, a klasične podele polako nestaju. U teoriji se ova pojava naziva medijska konvergencija ili spajanje (eng. media convergence), a podrazumeva preplitanje telekomunikacija, računarskih mreža i medijskih sadržaja.

Prvi nivo mešanja dešava se na nivou uređaja. Štampane medije i dnevne novine danas čitamo na tabletima i pametnim telefonima. Radio program slušamo na digitalnim uređajima. Televizori su postali pametni i na njima možemo da pokrećemo interaktivne aplikacije za prikaz medijskih sadržaja.

Veselin Jevrosimović

Foto: Marko Todorović

Drugi aspekt odnosi se na medijske kuće. Umesto klasičnih kompanija koje se bave štampanim izdanjima ili TV stanica, danas medijske portale, video klipove i druge slične sadržaje proizvode i objavljuju najrazličitije firme, pa čak i pojedinci. Uostalom, društvene mreže postale su značajan faktor u distribuciji vesti, tekstova, video i audio klipova. Sadržaji koje kreiraju sami korisnici pri tome imaju značajan uticaj na javno mnjenje i globalne stavove po mnogim pitanjima.

Zbog svega toga se menja i način na koji se formiraju informacije, pogotovo u pisanom obliku. Novo vreme nameće potrebu i za novim formatima tekstova, a sve mlađa publika forsira specifičan rečnik i vrstu izražavanja. U svemu ovome velike IT kompanije imaju značajnu ulogu i uticaj, pa govorimo o „velikoj petorci“ koju čine Gugl, Epl, Majkrosoft, Fejsbuk i Amazon (eng. „big tech“ ili „big five“).

Medijsko spajanje i značajan uticaj novih tehnologija na plasiranje sadržaja iz korena menja pristup i način konzumiranja informacija. Za sada se još uvek ne nazire kako bi promene koje se trenutno odigravaju mogle da se odraze na budućnost.

Verujem da će se ljudi prilagoditi novinama, kao što su to radili svaki put kada su se pojavljivali novi mediji. Ovoga puta razlika je samo u brzini promena i činjenici da se one po pravilu odigravaju istovremeno na globalnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA