Koje parametre treba sagledati pre ulaganja u neku od kripto valuta?

Kako bi mogla glasiti lista najpoželjnijih kripto valuta za ulaganje?

  • 2
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Bitkoin nastavlja da dostiže nove rekorde. Danas je u jednom trenutku premašio vrednost od 61.000 američkih dolara za jedan Bitkoin.

Kako su predviđanja i govorila Bitkoin kao i druge kripto valute nastavljaju svoj rast. Kako smo pisali u prošlim nastavcima, kriptovaluta je digitalni novac kojim ne upravlja centralni sistem već je zasnovan je na blokčejn tehnologiji, pri čemu je Bitkoin najstarija i najpopularnija kripto valuta.

Digitalni novac nastavlja da zaokuplja pažnju na Vol Stritu, čime sve više opcija postaje dostupno. Trenutno se na tržištu nalazi više od 5.000 kripto valuta. Iako se kripto valute mogu koristiti za transakcije, većina korisnika tretira kripto valute kao dugoročnu investiciju. Ulaganje u kripto valute može biti rizično iz razloga kao što su česte i nagle oscilacije vrednosti kripto valuta.

Investitori u  kripto valute, često imaju dilemu u koju kripto valutu ulagati kako bi se ostvarila što je moguće veću dobit? Pri tome bi trebalo obratiti pažnju na više različitih parametara.

Najpre bi trebalo obratiti pažnju na činjenicu koliko dugo kripto valuta postoji? To ne znači da su nove kripto valute odmah isključene, ali je veoma korisno sagledati istorijat kretanja cena i kapitalizacije kripto valute, ukoliko takav istorijat postoji.

Takođe bi trebalo obratiti pažnju na stabilnost cena kripto valute kako bi se stekao uvid da li vrednost posmatrane kripto valute opada, stagnira ili raste. Ono što svakako treba imati u vidu je činjenica da prethodni rezultati ne moraju biti pokazatelji budućih rezultata. Odnosno, ukoliko je digitalna valuta ostvarila ubrzani rast, to ne znači  da će tako biti i u budućnosti.

Analogno zaključivanje važi kako za stagnaciju tako i za pad vrednosti kripto valute. Takođe je potrebno obratiti pažnju na sistem koji podržava kripto valutu po pitanju upotrebljivosti i bezbednosti. Jedan od pokazatelja je i brzina kojom se transakcije odvijaju. Svakako je korisniku u interesu da se transakcije odvijaju što je moguće brže.

bitkoin Foto: Freepik

Bezbednost sistema je takođe veoma važna, jer želimo da budemo sigurni da je naša investicija bezbedna. Potrebno je obratiti pažnju i na broj korisnika koji su usvojili korišćenje posmatrane kripto valute. Više korisnika podrazumeva bolju likvidnost kao i lakše trgovanje i lakše transakcije.

Iako je nezahvalno predložiti rang listu kripto valuta u koje je najbolje ulagati, postoje različite i analize koje mogu dati određene smernice.

Rang lista preporučenih prvih 10 kripto valuta za ulaganje bi mogla da ima sledeći izgled:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. BinanceCoin
  4. Tether (USDT)
  5. Cardano
  6. Polkadot (DOT)
  7. Ripple (XRP)
  8. Litecoin
  9. Chainlink
  10. Stellar (XLM)

Generalno se može konstatovati da je nemoguće apsolutno tačno predvideti ishod ulaganja u određenu kripto valutu, kao što nije moguće predvideti pad ili rast cena akcija na berzi. Uprkos razvijenim različitim sistemima veštačke inteligencije, kao što je IBM-ov Dr. Watson, predviđanje kretanja cena i dalje ostaje nesigurno.

Bitkoin, ethereum Foto: Pixabay

Ono u šta ne treba sumnjati je to da će kripto valute izborile svoje mesto u finansijskom sistemu i da će tu i ostati. Prilikom ulaganja u kripto valute, potrebno je da znamo odgovor na pitanje da li ulažemo u digitalne valute kako bismo vršili plaćanja ili to činimo radi ulaganja i ostvarivanja dobiti?

U svakom slučaju, ulaganje bez želje i potrebe za vršenjem transakcija nije sistem za brzo bogaćenje već se takvo ulaganje trebalo smatrati dugoročnom investicijom.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. april 2021 | 15:58

    NEKA HVALA -NISAM MULTIMILIJARDER!!!

  • pera

    16. april 2021 | 23:00

    Preporucena rang lista ulaganja nije rang lista ulaganja , vec bi to bio trenutni redosled valuta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA