• 0

Veselin Jevrosimović: Potreba za energijom

Jedan od pravaca u kojima se kreću istraživanja i eksperimenti odnosi se na upotrebu mikroorganizama za razvoj novih vrsta baterija...

  • 0

Duboko sam uveren da će ljudi u budućnosti uspeti da primene zamisao Nikole Tesle o bežičnom prenosu i dostupnosti električne energije u bilo kojoj tački planete. Uostalom, naš slavni izumitelj je pre više od sto godina dokazao da je to moguće.

U međuvremenu smo osuđeni na baterije kada god nam je potrebna električna energija dok smo u pokretu. S obzirom na rast broja pametnih mobilnih aparata, dronova, električnih automobila i drugih sličnih uređaja, potreba za efikasnim baterijama baziranim na „čistim“ tehnologijama vremenom će postati primarna briga inženjera i inovatora.

Jedan od pravaca u kojima se kreću istraživanja i eksperimenti odnosi se na upotrebu mikroorganizama za razvoj novih vrsta baterija. U poslednjih desetak godina napravljen je ozbiljan pomak na ovom polju. Jedan od primera su bio-baterije napravljene od papira i bazirane na jednoj vrsti bakterija.

Veselin Jevrosimović

Foto: Marko Todorović

Lagane i savitljive, ovakve baterije su idealno rešenje za nove generacije mobilnih uređaja koji će se ugrađivati u odevne predmete. Za sada su izazovi to što ih je nemoguće dopunjavati i što imaju relativno kratak vek trajanja ako se ne koriste. Ukoliko ovi problemi budu prevaziđeni, otvoriće se brojne nove mogućnosti primene, a konstruktori će dobiti slobodu da uređaje oblikuju po želji. Postoje i ideje da se za proizvodnju baterija koriste genetski modifikovani mikroorganizmi.

Reprogramiranjem DNK moguće ih je podstaći da vrše sintezu materijala u minijaturne strukture koje služe kao elektrode. Inspiracija za ovo su puževi i druga živa bića koja izvlače kalcijum iz okoline kako bi kreirali kućice i ljušture.

Na nama i u nama u svakom momentu nalazi se do tri puta više mikroorganizama nego što ima ćelija u ljudskom telu. Ogromna većina njih je korisna i pomaže nam da preživimo na Zemlji. Na primer, nedavno su pronađene bakterije koje aktivno razgrađuju plastične otpatke u morima i na taj način čiste planetu od smeća koje smo mi proizveli.

Naučnici veruju da će slična otkrića pomoći u mnogim oblastima života i rešiti brojne probleme sa kojima se suočavamo. Bez obzira na činjenicu da se u ovom trenutku borimo protiv pandemije korona virusa, verujem da opisana rešenja imaju budućnost, a da ćemo iz ove ružne epizode veoma brzo izaći kao pobednici.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima