Koji su razlozi uspeha kripto valuta u Indiji?

Kako razmišljaju indijski investitori i zbog čega ulažu u kripto valute?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Podsetimo se nestabilne istorije Bitkoina koja je započela već samom njegovom pojavom 2009. godine. Prvo poskupljenje dogodilo se u novembru 2013. godine kada je jedan Bitkoin vredeo nešto preko 1.100 američkih dolara.

Četiri godine kasnije, odnosno krajem 2017. godine, kripto valuta dostigla je rekordnih maksimum od oko 20.000 američkih dolara, dok je u aprilu ove godine zabeležen apsolutni maksimum od preko 63.000 američkih dolara za jedan Bitkoin. U prilog činjenici variranja vrednosti Bitkoina govori i činjenica da je današnja vrednost virtuelne valute nešto ispod 54.000 dolara.

Kako smo pominjali u prethodnim nastavcima, rast Bitkoina ove godine je „pogurao“ prvenstveno ulazak institucionalnih igrača na kripto scenu. Tu se pre svega misli na kompaniju „Tesla“ koja proizvodi električne automobile.

Uprkos činjenicama koje ukazuju na nestabilnost valute Indija sve više usvaja kripto valute a prvenstveno Bitkoin. Indija važi za zemlju koja ostvaruje najveći broj transakcija kripto valuta i čija je vrednost premašila 100 milijardi dolara još 2015. godine. Ovaj podatak ne čudi ako se uzme u obzir da Indija ima blizu 1,4 milijarde stanovnika i da je IT industrija veoma razvijena i čije tržište pametnih telefona rapidno raste.

Kompanija Xiaomi je ostvarila svoj rast najviše zahvaljujući prodaji na indijskom tržištu. Ako se uzmu u obzir nedostaci finansijske infrastrukture, postaje jasnije zašto veliki broj Indusa pokazuje interesovanje za kripto valute zbog toga što im je to često i jedini način pristupa finansijskom tržištu.

Indijski investitori sve više u svojim portfeljima izdvajaju poseban novac za ulaganje u kripto valute. Veoma su pažljivi prilikom ulaganja i zato ulažu sve više jer smatraju da je to jedna od najzaštićenijih i najboljih opcija za investiranje. Zajednica indijskih investitora često je izrazila želju za uspostavljanjem odgovarajuće regulative i okvira za punopravno poslovanje kripto valuta u Indiji.

Uticaj pandemije na kripto valute se pokazao kao povoljan. Iako nam je pandemija izmenila živote prošle godine istovremeno je dovela i do rasta tržišta kripto valuta. Na početku pandemije cene kripto valuta su doživele pad ali je ubrzo zatim nevolje nisu potrajale predugo i na kraju se ispostavilo tržište počelo da raste tokom zaključavanja. Trenutno uprkos svim neizvesnostima sektor kripto valuta je u usponu.

U martu 2020. godine vrhovni sud Indije je uklonio ograničenja koja je Centralna banka Indije nametnula na upotrebu kripto valuta što je dalo kripto tržištu novi podsticaj.

Bilo je puno dilema u vezi sa kripto valutama i njihovom održivošću na indijskom tržištu. S obzirom na to da se radi o nestabilnom sektoru koji se neprestano razvija teško je predvideti šta će se dalje događati.

Uzimajući u obzir trenutni rast tržišta stiče se utisak da je to dobra opcija za investiranje i da se njena budućnost, barem za sada, čini obećavajućom.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA