Veselin Jevrosimović: Kako da opametite kuću

Neka od rešenja još uvek nisu ušla u masovnu upotrebu, druga nisu razvijena do krajnjih granica vizije inovatora, ali je većina dostupna u nekom obliku...

  • 0
Pametna kuća Foto: PIxabay.com

U više navrata sam na ovim stranama pisao o pametnim domovima budućnosti i o energetski efikasnim zgradama. One koriste različite vrste senzora, automatske mehanizme za regulisanje parametara okruženja i napredan softver za optimizaciju potrošnje energije i obezbeđivanje idealnih uslova stanovanja. Za većinu nas ovakav ideal deluje kao daleka budućnost ili tema za filmove naučne fantastike. U stvarnosti je situacija nešto drugačija.

Prelazak na pametne kuće neće se desiti preko noći, niti će u jednom momentu svi novi stanovi početi da se grade tako što će u njima unapred biti ugrađeni opisani sistemi. Realno će se promene dešavati korak po korak, praktično neprimetno.

Lepa vest je da odmah možemo da poradimo na tome da naši domovi postanu pametniji. Ako koristite termometar, možete da ga zamenite pametnom verzijom. Osim što meri temperaturu i vlažnost vazduha, pametni termometar beleži kompletnu istoriju koju možete da pogledate na ekranu svog telefona i analizirate da li je temperatura stana idealna u svakom momentu.

Veselin Jevrosimović,  Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Osim toga, neke verzije omogućuju da se u zavisnosti od trenutne temperature uključuju ili isključuju uređaji. Da biste to uradili, ne morate da menjate postojeće kućne aparate. Dovoljno je da nabavite pametne utičnice koje se priključuju na klasične i povezuju u standardnu bežičnu kućnu mrežu.

Punjači za telefon su ozbiljni rasipnici energije. Ako pre spavanja ostavite telefon ili računar na punjaču, a oni se napune u naredna dva sata, sve do jutra rade bez potrebe. Jednostavno podesite da se pametna utičnica isključi u određeno vreme i problem je rešen. Ako imate malu decu koja ne žele da zaspu sa ugašenim svetlom, nabavite pametnu LED sijalicu i programirajte je da se gasi u određeno doba. Svi ovi uređaji veoma su pristupačni i laki za instalaciju.

Budućnost o kojoj pišem u ovim tekstovima dešava se sada. Neka od rešenja još uvek nisu ušla u masovnu upotrebu, druga nisu razvijena do krajnjih granica vizije inovatora, ali je većina dostupna u nekom obliku.

To znači da već sada možemo da uživamo u prednostima tehnologije budućnosti. Potrebno je samo da se interesujemo za informacione tehnologije i korisničku elektroniku, pratimo novitete i trudimo se da razumemo osnovne koncepte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA