• 1

Savremena: Prva zvanično akreditovana finska osnovna škola u Srbiji

Najkvalitetnije obrazovanje sada je dostupno i vašem detetu

 • 1
LINKgroup

Foto: LINKgroup

Finski model obrazovanja konačno je i zvanično stigao u Srbiju:

 •  Kroz internacionalno partnerstvo sa prestižnim finskim edukativnim sistemom New Nordic School, Savremena je postala jedina akreditovana osnovna škola u regionu sa finskim modelom obrazovanja.

Nije tajna da finsko obrazovanje već decenijama važi za najbolji školski sistem na svetu. Učenici koji konstantno postižu najviše rezultate na PISA testovima, razvijanje dečje kreativnosti, otkrivanje skrivenih talenata i negovanje učeničkih afiniteta samo su neki od razloga zbog kojih čitav svet sa divljenjem gleda na finsko obrazovanje.

Inovativni nordijski sistem koji transformiše obrazovanje

New Nordic School Educational System je ugledna finska obrazovna institucija koja na inovativan i savremen način transformiše svetsko obrazovanje od predškolskog uzrasta do fakulteta.

Nordijski pristup nastavi počiva na uspešnom finskom kurikulumu, ali je takođe prožet najboljim svetskim nastavnim praksama i standardima. Tako New Nordic School donosi personalizovano i svrsishodno učenje, kreirajući jedinstven obrazovni put za svako dete.

Zbog toga učenici koji imaju sreću da se školuju po principima i standardima New Nordic Schoola na interaktivan i sveobuhvatan način usvajaju temeljna interdisciplinarna znanja podjednako primenjiva u najrazličitijim krajevima planete.

Visoki edukativni standardi, inovativne prakse i moderan pristup glavni su razlozi zbog kojih je partnerstvo sa New Nordic Schoolom omogućeno samo najboljim svetskim školama. A jedna od njih upravo je Savremena, zahvaljujući čemu će i osnovci u Srbiji imati priliku da se školuju po visokim principima najkvalitetnijeg finskog obrazovanja.

Kako izgleda nastava po finskom modelu u Savremenoj?

Kroz partnerstvo sa New Nordic Schoolom, Savremena je u svoje nastavne pristupe implementirala čuveni Nordic Baccalaureate program. Reč je o sveobuhvatnom i interdisciplinarnom kurikulumu koji se temelji na personalizovanom pristupu učeniku i u koji je utkano 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Nastava po Nordic Baccalaureate programu u Savremenoj počiva na 6 inovativnih principa modernog obrazovanja:

 1. future-ready učenje – škola okrenuta potrebama 21. veka;
 2.  

 3. usvajanje i lokalizacija kompetencija – upoznavanje sa globalnim znanjima i veštinama i njihova primena u konkretnim kontekstima;
 4.  

 5. svrsishodnost učenja kroz primenu u stvarnom svetu – otkrivanje smisla učenja kroz ukidanje granice između učionice i sveta koji nas okružuje;
 6.  

 7. personalizovana nastava – školovanje prilagođeno učenikovim afinitetima, talentima i potrebama;
 8.  

 9. interdisciplinarni pristup – povezivanje gradiva iz različitih predmeta u jednu celinu;
 10.  

 11. opšte blagostanje učenika – pomaganje učenicima da odrastu u srećne i ispunjene pojedince.

Kroz kombinaciju finskog modela obrazovanja sa drugim naprednim i inovativnim nastavnim praksama, u Savremenoj se neguju učenički talenti, razvijaju znanja i veštine cenjene od savremenih poslodavaca, ali i važne za dalji akademski razvoj, vodi se računa o fizičkom i mentalnom zdravlju učenika kroz razvijanje empatije i upornosti u prevazilaženju problema i izazova.

Zbog svega ovoga savremeni osnovci izrastaju u uspešne, srećne i ispunjene mlade ljude koji poseduju znanja primenjiva u savremenom svetu, neguju vrednosti globalnog građanstva i sposobni su da se snađu u različitim kontekstima i nepredvidivim okolnostima 21. veka.

LINKgroup

Foto: LINKgroup

Najkvalitetnije obrazovanje sada je dostupno i vašem detetu

Savremena je širom regiona poznata kao Kembridž škola, u koju deca dolaze sa osmehom, a znanja usvajaju na interaktivan i moderan način. Zvanično partnerstvo sa prestižnim finskim New Nordic Schoolom potvrda je da je inovativan i posvećen rad ove jedinstvene osnovne škole prepoznat u svetskim okvirima. To je ujedno i nastavak misije Savremene da svojim učenicima pruži najkvalitetnija znanja i veštine primenjive u svim krajevima sveta.

Kroz Kembridž program, problem solving pristup, personalizovano učenje, interdisciplinarnu i projektnu nastavu i uz pametnu upotrebu edukativne tehnologije, savremeni osnovci izrastaju u sposobne i uspešne ljude.

Omogućite svom detetu savremeno obrazovanje po najvišim finskim standardima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Laza

  Jesu li to ovi što uče djecu da je normalni biti gej, što uče djecu da roditelji ne treba da odlučuju za njih itd..... tuga

  0
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima