≫ 

Zašto Britanija zabranjuje rad berze kripto valuta Binance?

Da li je ta odluka u vezi sa sličnom odlukom japanskih vlasti?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Trgovanje kripto valutama, pored tehnologije koju smo detaljno opisivali u prethodnim nastavcima, podrazumeva i postojanje takozvanih „kripto berzi“, odnosno mesta na kojima se može trgovati kripto valutama. Na berzama za razmenu kripto valuta se, između ostalog, određuju i cene pojedinih kripto valuta već u zavisnosti od ponude i potražnje. Najboljom kripto berzom smatra se Coinbase and Coinbase Pro dok se među vodećim kritpo berzama smatraju i Cash App, Binance i Bisq već svaka od njih prema specifičnim kriterijumima.

Vlasti Velike Britanije su donele odluku da kripto berza Binance zaustavi sve svoje aktivnosti bez izričite dozvole regulatora. Iako je Binance internacionalina kompanija, zastoj rada na britanskom tržištu predstavlja značajno ograničenje zbog obima britanskog tržišta kripto valuta. Ipak, na globalnom nivou, oduka britanskih vlasti neće imati veće posledice.

Poznat je i opravdan strah vlasti da bi se putem kripto valuta moglo vršiti pranje novca i finansiranje terorizma. Iz tih razloga državni regulatori propisuju uslove trgovine kripto valutama na svojoj teritoriji. Podsetimo se da je Velika Britanija regulisala funkcionisanje i korišćenje kripto valuta i zato donekle iznenađuje odluka o zaustavljanju rada Binance-a.

Takođe je zanimljivo da su regulatori u Velikoj Britaniji izdale upozorenje potencijalnim kripto investitorima u kome im savetuju oprez u vezi sa obećanjima o velikim prinosima koje bi im trgovina kripto valutama mogla doneti. Investitori po prirodi svog posla očekuju zaradu od uloženog novca i to što je moguće veću. Do sada se pokazalo da kripto valute zaista mogu doneti veliku zaradu na duži rok, ali i gubitak na kraći rok.

Kretanje cena kripto valuta je transparentno tako da ostaje nejasan smisao upozorenja britanskih vlasti. Pored toga, investitori pažljivo analiziraju tržište pre nego što ulože svoj novac pa su im ovakva upozorenja suvišna.

Menadžment Binance-a tvrdi da kompanija radi po važećim propisima i da ne postoje razlozi da Velika Britanija limitira njihov rad. Binance Markets Limited, kompanija koja posluje u Velikoj Britaniji je deo multinacionalne Binance Grupe koja upravlja najvećim svetskim berzama kripto valuta. Britanske finansijske vlasti navode da njihova nadležnost nije da regulišu same kripto valute već derivate kripto valuta koje se smatraju hartijama od vrednosti. Takođe je interesantno zabrana u Britaniji dolazi dan nakon što je japanski finansijski regulator, Agencija za finansijske usluge, upozorio da Binance nije registrovan za poslovanje u toj zemlji. Da li su te dve odluke u vezi možemo samo da pretpostavljamo.

Koji god da su razlozi donošenja opisane odluke, Binance ne sme da radi bez direktne dozvole Uprave za upravljanje finansijama - FCA (Financial Conduct Authority). Da li će se slične odluke doneti i u nekim drugim državama i kakve će to posledice ostaviti na tržište kripto valuta saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA