Kako će odgovor banaka na digitalizaciju i kripto valute uticati na njihov opstanak?

Kako bi moglo izgledati finansijsko tržište budućnosti?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Nove tehnologije su unele i nov način pristupa finansijskom tržištu. Kako bi se bolje razumeo razvoj finansijskog tržišta dobro je sagledati istorijat njegovog nastanka. Dok su se nekada kao valuta koristile školjke, zatim se preko zlata došlo do novca koji je pod kontrolom država. Danas se postojanje novca koji kontrolišu države uzima kao nepobitna i nepromenjiva činjenica iako je ovaj model star svega 150 godina.

Očekivanja da će sada važeći oblik funkcionisanja finansijskog tržišta ostati nepromenjen, posmatrano sa istorijskog aspekta, nisu realna. Pojava novih tehnologija, a zatim i kripto valuta, je nagovestila moguće pravce daljih promena finansijskog tržišta. Postalo je jasno da bankarski sistem u svom sadašnjem obliku više nije održiv.

Alternativa su FinTech kompanije koje će pre ili kasnije preuzeti ulogu banaka, dok će banke, onakve kakve ih danas poznajemo, otići u prošlost. Naravno, banke imaju alternativu, a to je ulazak u proces digitalizacije, koji će proizvesti potpuno nov način poslovanja. Banke koje propuste talas digitalizacije neće moći da opstanu na tržištu sa rastućim opcijama ponuda finansijskih usluga.

FinTech kompanije veoma rado prihvataju kripto valute, koje su deo digitalnog sveta koji se formira pred našim očima. Dodatni motiv za digitalizaciju tržišta predstavlja i činjenica da broj stanovnika na našoj planeti nezadrživo raste. Na taj način se formira veće tržište čijim, takođe rastućim, zahtevima nije moguće izaći u susret do sada korišćenim metodama i tehnologijama. Razvoj tehnologija ne samo da čini efikasnijim postojeće modele poslovanja, već rađa i nove pristupe koji izazivaju značajne promene u samom pristupu poslovnim procesima.

Kripto valute su u velikoj meri polarizovale igrače na finansijskom tržištu i to na one koji fanatično veruju u uspeh kripto valuta pa do onih koji negiraju bilo kakav kvalitet digitalnih valuta. Kao i obično, istina je verovatno negde između ova dva radikalna viđenja.

Prebacivanje svoje imovine u kripto valuta koje su učinile neke od velikih svetskih kompanija kao što je Tesla, a o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima, doprinelo je poverenju u kripto valute. Podizanje poverenja je dovelo do šireg prihvatanja digitalnih valuta i samim tim do porasta njihovog značaja. Pored toga, kripto valute su postale ne samo resurs za čuvanje imovine, već i sredstvo plaćanja za sve veći broj roba i usluga. Izdate su čak i platne kartice koje se referišu na kripto valute, o čemu smo takođe detaljnije pisali.

Odluka kompanije PayPal da prihvata kripto valute je takođe doprinela njihovom daljem prihvatanju i korišćenju. Nesporno je da kripto valute daju svoj kvantitativni doprinos finansijskom tržištu, kao što je i činjenica da su nestabilne u pogledu svoje vrednosti. Ono što se ne može poreći je da su razvijene na novim tehnologijama i da pružaju alternativu koja do pojave kripto valuta nije postojala.

Da li će učesnici koji posluju na finansijskom tržištu, pre svega banke, prepoznati i iskoristiti promene koje se dešavaju odlučiće o njihovom opstanku saznaćemo u ne tako dalekoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    13. jul 2021 | 09:42

    Stvara se jedan lažni svet sa lažnim poslovanjem. Ne znam samo dokle će opstati u laži...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA