Šta čine istražni organi sa zaplenjenim kripto valutama?

Da li će velike količine oduzetih kripto valuta uticati na stav država prema digitalnoj imovini?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Bitkoin kao i druge kripto valute se često koriste za plaćanje nelegalnih roba i usluga da Dark Web-u, kako smo pisali u prethodnim nastavcima. Plaćanje kripto valutama u velikoj meri obezbeđuje anonimnost učesnicima u transakciji, kako prodavcima tako i kupcima. Anonimnost se ne bi mogla nazvati potpunom zato što je ipak moguće doći do identiteta učesnika u transakciji u određenim slučajevima.

Ipak, zaštita identiteta korisnika je na visokom nivou i ukoliko istražni organi žele da otkriju o kome se radi, neophodno je da ulože relativno velike napore kako bi došli do počinilaca krivičnih dela. Korišćenje Bitkoina kao i njihova uloga u kriminalnim delima su prepoznati od strane finansijskih i istražnih vlasti u SAD. U svojim akcijama savezne službe za sprovođenje zakona zaplenjuju velike količine Bitkoina, kao što bi zaplenili nelegalno stečen novac i fiat valutama.

Pred vlasti se postavilo pitanje: Šta činiti sa zaplenjenim kripto valutama? Da su u pitanju fiat valute, postupak bi bio znatno jednostavniji jer su propisane odgovarajuće procedure dok za kripto valute slične procedure na postoje. Dilema je znato šira od propisivanja procedura, jer sa jedne strane država ne priznaje kripto valute, dok sa druge strane dolazi do njih tokom istražnih radnji i dalje raspolaže njima.

Proteklih dana je mala platforma za čuvanje kripto valuta pod nazivom „Anchorage Digital“ objavila je da je dobila ugovor od Ministarstva pravde za skladištenje i likvidaciju digitalne imovine koju federalna policija oduzima nakon krivičnih istraga. Vlada je u suštini angažovala banku za skladištenje i prodaju oduzete kripto valute, uključujući zalihe Bitkoina i Ethereuma.

„Anchorage Digital“, sa sedištem u San Francisku koja je izabran izabrana kao partner federalnih vlasti što je prvi put da savezna vlada iznajmljuje baku za kripto valute. Vlasti su shvatile da kako ove vrste digitalne imovine postaju popularne tako postaju sve popularnije i među kriminalcima.

Kako su organi za sprovođenje zakona prekidali ilegalne operacije kripto valuta od Ransomware virus do ilegalnih tržišta, može se pretpostaviti da bi američka vlada mogla posedovati veoma veliku količinu Bitkoina, Ethereuma i drugih kripto valuta. Shodno tome, SAD, kao država bi čak mogle postati značajniji igrač na kripto tržištu u mesecima i godinama koji dolaze.

Služba šerifa u SAD je zadužena za držanje i prodaju na aukciji mnogih zaplenjenih sredstava uključujući umetnička dela, retke kolekcionarske predmete i nekretnine. Još od 2014. godine, program oduzimanja imovine koga vodi Ministarstvo pravde - DOJ (Department Of Justice), koji vode šerifi, primenjuje postupke prodaje kripto valuta na aukciji kao što to čini i sa ostalim oduzetim materijalnim dobrima. Pošto se radi o specifičnim dobrima odnosno kripto valutama sama aukcija prodaja izaziva dosta nedoumica.

Činjenica je da postoje zaplene kripto valuta, ne samo u SAD već i širom sveta, i da je, od strane države, neophodno definisati način postupanja sa digitalnom imovinom. Imajući u vidu da se države odupiru korišćenju kripto valuta, biće interesantno videti kako će se stvari dalje razvijati.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzon

    3. avgust 2021 | 18:21

    Mogu samo da placu I ne mogu da zaplene kripto novac vec samo masine za rudarenje ,rigove... Kripto je jako zasticen I mnogo je tesko otkljucati novcanik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA