Zašto ulagati u kripto valute?

Kako umanjiti rizike i zaštiti svoj kapital?

  • 4
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Pojava kripto valuta je izazivala revoluciju u finansijskom sektoru pri čemu su formirana kontradiktorna mišljenja koja su izazvala polarizaciju finansijskih efekata. Sa jedne strane postoje zagovornici kripto valuta koji ne sumnjaju u njihov uspeh i veruju da će promeniti svet u preuzimanjem svetskih finansija, dok drugi predviđaju nesumnjiv krah sistema kripto valuta. Kao i obično, istina je najverovatnije negde u sredini.

Ulaganje u kripto valute predstavlja investiciju koja kao i svaka investicija ima svoje prednosti i nedostatke. Pošto se čak ni finansijski stručnjaci ne mogu usaglasiti da li je to dobra investicija ili ne, očigledno je da je to još teže običnom čoveku koji želi da investira u digitalne valute.

bitkoin, novac, kriptovaluta Foto: Pixabay

Neki poznati milijarderi kao što su: Ilon Mask (osnivač i CEO firme SpaceX, investitor i CEO kompanije Tesla) kao i Mark Kuban (vlasnik mnogih američkih medija) obilato su podržali kripto valute. Pomenuti biznismeni su deo svog kapitala pretvorili u kripto valute i dali im značajan zamah. Postoje i drugi poslovni ljudi kao što su Voren Bafet i Čarli Munger, poznati američki investitori koji su dugo kritikovali kripto valute.

Nesporna je činjenica da su kripto valute promenljive po svojoj vrednosti na taj način da su njihove promene skokovite. Uprkos nestabilnosti kripto valuta postoje dobri razlozi zašto je dobro i korisno.

Radi se o novoj tehnologiji koja bi mogla osvojiti svet. Potrebno je imati na umu da niko ne zna kako će izgledati budućnost, pa ni budućnost kripto valuta i postoji mogućnost da one, kao koncept, propadnu. Podsetimo se da se Blokčejn tehnologija može koristiti u mnogim oblastima, a ne samo u oblasti digitalnih valuta, tako sa ulaganje otvara mnoga nova vrata koja će doneti profit. Sa druge strane, ukoliko kripto valute dožive svetski uspeh, investitori će ostvariti ogromne profite.

Ukoliko investitor ne uloži kapital u kripto valute, a one ostvare uspeh, vrlo je verovatno da će investitoru koji je propustio tu priliku, biti veoma žao što nije investirao. Upuštanje u rizik predstavlja svakodnevnicu investitora i odluka je svakog pojedinca.

Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin Foto: Pixabay

Za investitore je bitno da ne ulažu u rizične investicije sav kapital kojim raspolažu. Pravilo je da se deo kapitala ulaže u rizične investicije. Najčešće manji deo, dok se u stabilne investicije ulaže veći deo kapitala. Na taj način se obezbeđuje da osnovni posao opstane čak i ukoliko dođe do kraha rizičnog ulaganja. Bitno je znati da rizična ulaganja donose mnogo veće profite, dok stabilna ulaganja donose znatno manje.

Naveli smo samo neke od razloga zašto je dobro ulagati u kripto valute. Potrebno je preduzeti odgovarajuće mere kako bi se smanjio rizik ulaganja u kripto valute. Ulaganje u digitalne valute ipak nije ulaganje za svakog zainteresovanog ulagača, jer zavisi od afiniteta pojedinca kao i volje i spremnosti da uđe u rizik.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    17. avgust 2021 | 15:37

    Zašto ulagati u kriptovalute? Da bi ti svetski bogataši još lakše pokupili i ono malo što imaš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA