Srbija kroz VR naočare: Predstavljen paviljon naše zemlje za Svetsku izložbu "Dubai 2020"

Paviljon Srbije je osmišljen kao vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, a povezuje zaostavštvinu 7.000 godina stare vinčanske kulture sa savremenom Srbijom

  • 0
Ekspo 2020 Dubai Tatjana Matic Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Paviljon Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi "Dubai 2020" prostiraće se na 2.000 kvadratnih metara, imaće tri nivoa, okupiće nekoliko stotina naših privrednika, inženjera, IT stručnjaka koji će od oktobra do marta pred 25 miliona ljudi predstaviti svoje proizvode, usluge, izume i ideje.

To je rečeno na otvaranju prezentacionog centra Paviljona Srbije u Tržnom centru "Galerija" u Beogradu, gde će od danas svi posetioci moći da prošetaju srpskim paviljonom na predstojećoj svetskoj izložbi uz pomoć savremenih VR naočara, a od 1. oktobra, kada izložba počne, i da u realnom vremenu prate dešavanja baš kao da se nalaze na izložbi.

Prezentacioni centar Paviljona Srbije otvorila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije za "Ekspo 2020-Dubai" Tatjana Matić.

Srbija će na svetskoj izložbi imati bogat program, kao i mnogobrojne manifestacije, dok će srpski paviljon ostati i nakon izložbe i biće tranformisan u hab. Matić je istakla da će kroz različte programe i sadržaje naša zemlja biti predstavljena i kroz inovacije, kako je, navodi, već svi prepoznaju u svetu.

- Svrha i cilj svih dosadašnjih izložbi, a čini mi se naročito ove, jeste da pokaže da tehnološki napredak pre svega mora da bude u svrhu očuvanja planete i humanijeg života - rekla je Matić i dodala da se na Svetskoj izložbi "Dubai 2020" očekuje poseta od 25 miliona ljudi.

Paviljon Srbije je osmišljen kao vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, a povezuje zaostavštvinu 7.000 godina stare vinčanske kulture sa savremenom Srbijom.

Posetioci će na izložbi u Dubaiju pored Vinčanske kulture, moći da se upoznaju i sa srpskim velikanima poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta će moći da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude.

Prezentacioni centar u TC "Galerija" biće otvoren svakog dana od 10 do 22 časa. Svetska izložba "Ekspo 2020 Dubai" biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA