• 0

Dobro plaćen posao bez odlaska u kancelariju? Postani IT frilenser uz CODE centar!

U IT sferi frilenseri su angažovani za određene poslove ili projekte koji se obavljaju na daljinu, pa iako obavljaju ugovorene poslove za različite organizacije, oni su ipak - samozaposleni...

  • 0
Code oglas

Foto: Code

Koliko ljudi mašta o egzotičnim lokacijama dok provodi svoje dane radeći u kancelariji? Ko ne bi voleo da, umesto autobusom na posao, ode sa laptopom na plažu, planinu, ili u omiljeni kafe? Danas, uz IT obuke koje nudi CODE centar kompanije COMTRADE ovo ne mora biti samo maštanje - već plan koji se prilično brzo može ostvariti u praksi.

Standardni način rada „od 9 do 5“ postao je dominantan u savremenom svetu. Vremenom, ipak, pokazalo se da neki novi, fleksibilni modeli rada, mogu radnicima da odgovaraju više. Da im daju mogućnost da bolje upravljaju svojim vremenom i količinom posla. IT industrija upravo je prva prepoznala kvalitet koji ova fleksibilnost donosi i za zaposlenog, ali i za kompaniju. Tako je nastao oblik rada pod nazivom frilensing (eng. „freelance“), a oni koji tako rade nazivaju se frilenseri.

Šta ovaj pojam podrazumeva?

Frilenseri, ili nezavisni talenti, su osobe koje rade same za sebe. Oni sklapaju ugovore sa kompanijama, organizacijama ili pojedincima, ali ne postaju zaposleni na puno radno vreme. To im donosi fleksibilnost da organizuju svoje vreme, način i mesto rada onako kako im najviše odgovara.

Prosto rečeno, u IT sferi frilenseri su angažovani za određene poslove ili projekte koji se obavljaju na daljinu. Iako obavljaju ugovorene poslove za različite organizacije, oni su ipak - samozaposleni.

Code novi koncept 2021 baner

Foto: Code

Kako ovo funkcioniše u praksi?

Frilenseri mogu direktno da sarađuju sa klijentima radi pružanja IT usluga, ali i da koriste neke od mnogih onlajn platforma za ovaj tip rada, gde zainteresovani klijenti mogu da ih pretražuju i kontaktiraju radi obavljanja određenog posla.

Značajne prednosti ovog tipa rada su: samostalno upravljanje radnim vremenom, odabir klijenata sa kojima se radi, kao i dobri prihodi. Ovi radnici odlučuju o svemu – odakle će raditi, koliko dugo će raditi i koliko će svoj posao naplaćivati. Jedino što je klijentima bitno je da posao bude obavljen na vreme i kvalitetno.

Isto tako, frilenseri moraju da se bave i stvarima koje tradicionalni zaposleni ne mora – evidencijom radnog vremena i učinka, naplatom svog rada, plaćanjem poreza. Zato, da bi uživali u svim prednostima, neopodno je da budu odgovorni i dobro organizovani.

Kako postati IT frilenser?

Postoji mnogo oblasti kojima IT frilenseri mogu da se bave, poput razvoja veb stranica, testiranja softvera, front-end i back-end razvoja, administriranja i upravljanja podacima, kao i mnogim drugim IT veštinama.

Velika prednost samostalnog rada na daljinu u IT sferi je što su zarade dosta više od prosečnih, jer se znanje ovih tehnologija i veština naširoko primenjuje i veoma ceni. I ne samo to: obizrom da kompanija ne mora da obezbeđuje radno mesto niti opremu za rad, ostvaruje uštede koje se delom prelivaju na honorar frilensera. Budući da je u IT-u oprema za rad računar, koji svaki frilenser poseduje, a radno mesto može biti bilo gde, ovaj način saradnje je veoma popularan upravo među programerima.

Code novi koncept 2021 baner

Foto: Code

Da bi neko postao IT frilenser i obezbedio sebi željenu fleksibilnost i dobru zaradu, potrebno je prvo da istraži koji programski jezik mu najbolje leži i da ga potom savlada.

CODE centar pruža mnoštvo visokokvalitetnih programerskih obuka. Ono što izdvaja CODE od ostalih škola programiranja je to da on posluje pod okriljem najveće IT kompanije u regionu – Comtrade. Upravo njeni softverski inženjeri kreirali su nastavne programe CODE centra, što vam garantuje da ćete dobiti najaktuelnije znanje učeći na realnim primerima iz programerske prakse.

Uz dobru organizaciju i strpljenje, svako može postati uspešan i dobro plaćen IT stručnjak koji upravlja svojim vremenom i sam bira poslove kojima će se baviti. Potrebno je samo malo posvećenosti i volje, a CODE centar je tu da se pobrine da svojim polaznicima pruži neophodan nivo stručnosti i u potpunosti ih pripremi za početak nove karijere.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima