≫ 

Najveća izložba o Nikoli Tesli otvorena u Barseloni

Muzej Nikole Tesle već nekoliko godina organizuje uspešne i posećene izložbe širom sveta, ali ova postavka predstavlja najveću izložba koju je Muzej organizovao od svog osnivanja 1952. godine

  • 0
Izložba Muzeja Nikole Tesle u Muzeju Cosmo Caixa u Barseloni Foto: Muzej Nikole Tesle

U Muzeju Cosmo Caixa u Barseloni otvorena je izložba Muzeja Nikole Tesle. Svaki kutak prostora od 1.000 kvadrata brižljivo je osmišljen i oživljen kreativnom scenografijom koju dopunjavaju mnogobrojni eksponati koji publici približavaju život i rad genijalnog srpskog pronalazača Nikole Tesle.

Otvaranje izložbe je izazvalo izuzetno veliko interesovanje publike i medija, a direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić je izjavila da ova izložba predstavlja krunu jedne međunarodne saradnje i izrazila je veliko zadovoljstvo što su Nikola Tesla i blago Srbije predstavljeni na dostojanstven i savremen način.

Cosmo Caixa jedan od najčuvenijih muzeja u svetu u pogledu predstavljanja nauke i tehnike, istakla je Jevtić i dodale da je ponosna što je imala priliku da sarađuje sa njima. Muzej Nikole Tesle već nekoliko godina organizuje vrlo uspešne i posećene izložbe širom sveta, ali ova postavka predstavlja najveću izložba koju je Muzej organizovao još od svog osnivanja davne 1952. godine, rekla je direktorka.

Na izložbi su prikazani radni modeli indukcionog motora sa rotorom u obliku diska, model indukcioniog motora sa rotorom u obliku jajeta, čuveni Teslini transformatori, model Teslinog sistema četiri kola u rezonanci, model Teslinog teledirigovanog broda sa daljinskim upravljačem, Teslin ventilator i drugi. Od maketa su izložene neke od najreprezentativnijih interesantnijih poput makete Adamsove centrale na Nijagari, makete Tesline laboratorije u Kolorado Springsu, i vrlo zanimljiva maketa aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem kao i još neke koje smo izrađene posebno za ovu priliku.

Prikazani su i mnogobrojni dokumenti iz Tesline lične arhive, kao i replike nekih Teslinih ličnih stvari, poput šešira, rukavica, odela, cipela i kravata i slično. Posetioci će, takođe, moći da vide i repliku posmrtne maske Nikole Tesle, koju muzej retko izlaže.

Izložba u Barseloni, koja traje do 13. februara 2022. godine, rezultat je predane i dugogodišnje saradnje, organizovana sa ciljem da se na dostojan način predstavi velikan nauke koji je osvetlio ceo svet.

Video: Novak Đoković će biti budući duhovni vođa čovečanstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA