Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

Održan prvi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi

  • 2
Sajam studentske stručne prakse Foto: EUIC

Drugi dan održavanja Sajma studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021-2022, na kome 18 organa javne uprave nudi stručnu praksu za 400 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji, počeo je tribinom Forum pravnih fakulteta na kojoj su predstavnici organa državne uprave i lokalnih samouprava kao i pravnih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu Nišu i Novom Pazaru govorili o značaju stručne prakse za studente kao i za javnu upravu. Povod da drugi dan Sajma, koji su svi zainteresovani mogli da prate na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Palate Srbije, počne baš Forumom pravnih fakulteta bio je taj što će najviše mesta za stručnu praksu dobiti upravo studenti tih profila.

Na Forumu je rečeno da su studentima i ranije bili obezbeđeni određeni vidovi praktične nastave, ali da je nedavnim potpisivanjem Sporazuma o saradnji u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu učinjen ozbiljan iskorak u podizanju kvaliteta studentske prakse, time i njihovih kompetencija. Koliko je to značajno govori i iskustvo niškog Pravnog fakulteta, koji će sada biti u prilici da studente šalje na praksu u Gradsku upravu grada Niša, što je važno zbog toga što se najviše studenata nalazi na upravnoj grupi predmeta na tom fakultetu. Takođe, iskustva nekih fakulteta pokazuju da oko deset posto studenata koji završe pravni fakultet radi u pravosuđu dok njih 90 posto radi u državnim organima i privatnom sektoru. Zbog toga ni ne čudi veliko interesovanje koje su studenti već iskazali za ponuđene stručne prakse.

Tokom trajanja Sajma studente su najviše interesovala proceduralna pitanja, da li mogu da se prijave samostalno za praksu ili to moraju da učine preko visokoškolske ustanove, koliko prakse traju, da li će pozivi biti otvoreni više puta godišnje, ko obavlja izbor studenata za pohađanje stručne prakse u organu javne uprave.

Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja, i drugog dana Sajma studenti su dobili, kako na Forumu, tako i tokom panela na kojima su se predstavili organi javne uprave u kojima će studenti moći da pohađaju praksu. Odgovore, kao i prezentacije svih organa javne uprave, zainteresovanim studentima biće dostupne i u naredna dva meseca na sajtu www.strucnapraksa.mduls.gov.rs.

Prvi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi je u okviru procesa reforme javne uprave organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Evropske unije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA