Da li država može da oporezuje kripto valute?

Kako su u Indiji rešili pitanje oporezivanja kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Pojava kripto valuta je donela nove poglede na finansijsko tržište. Za razliku od fiat valuta koje emituju i kontrolišu centralne banke suverenih država, kripto valute predstavljaju samoregulišući sistem koji nije pod kontrolom ni jedne od centralnih banaka što znači da nisu pod kontrolom ni jedne države.

Takav sistem izaziva podozrenje, jer postoji bojazan da bi moglo doći do narušavanja stabilnosti svetskog finansijskog sistema od strane kripto valuta nad kojim niko nema kontrolu. Novac, u svakom slučaju, prolazi kroz proces digitalizacije tako da je oko 80 odsto novca, misli se na fiat valute, već digitalizovano.

Ipak treba praviti razliku između digitalizovanog novca i kripto valuta. Zajedničko je to što su obe instance novčanih sredstava su predstavljene digitalnim zapisom ali tu svaka sličnost prestaje. Suštinska razlika je u kontroli fiat odnosno kripto valuta. Jednostavno, kripto valute nije moguće kontrolisati od strane centralnih vlasti bilo koje države.

Kriptovalute Foto: Shutterstock

Svako ko investira u kripto valute trebalo bi da zna osnovne mehanizme funkcionisanja kripto tržišta, a takođe bi bilo dobro da poznaje i osnove blokčejn tehnologije kao i mehanizme samoregulacije kripto valuta. Takođe je potrebno znati da je prilikom investiranja u kripto valute kao i prilikom ostvarenja zarade neophodno platiti porez u matičnoj državi.

Iako mnoge države još uvek ne prihvataju kripto valute i nisu propisale lokalnu regulativu, porezi se ipak moraju plaćati. Pre samog investiranja potrebno je znati pomenute stavke. Za lokalna zakonodavstva koja to još nisu učinila sigurno je da vlasti širom sveta planiraju da osmisle standardna pravila oporezivanja za kriptovalute. Ni jedna država neće dozvoliti izbegavanje plaćanja poreza na dobitke od kriptovaluta.

Posmatrajmo primer Indije, Centralna banka Indije je 2018. godine zabranila bankama i drugim finansijskim institucijama da omogućavaju transakcije kriptovalutama. Vrhovni sud je 2020. godine preinačio uredbu i dozvolio trgovinu kripto valutama. Od tada, iako je trgovanje ovim virtuelnim kovanicama dozvoljeno, oni još nisu dobili status zakonskog sredstva plaćanja. Međutim, to nikoga ne oslobađa od plaćanja poreza na trgovinu kriptovalutama. U Indiji ne postoje posebne smernice o oporezivanju kriptovaluta u Zakonu o porezu na dohodak iz 1961. godine, ali poreski obveznici moraju da prijave transakcije ako su investirali u kriptovalute i ostvarili prihod od tih investicija.

bitkoin, novac, kriptovaluta Foto: Pixabay

Osnovna dilema prilikom oporezivanja je da li su kripto valute novac ili imovina? Postoji mnogo razloga za jednu ili drugu kategorizaciju od čega zavisi način obračuna i naplate poreza. U zavisnosti od kategorizacije u različitim zemljama su napravljeni različiti modeli naplate poreza.

Još uvek nije moguće pronaći univerzalno rešenje ali je sigurno da će porez na trgovinu kripto valutama biti, ili već jeste, naplaćivan u okviru zakonske regulative svake pojedine države.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA