≫ 

U koje kripto valute vredi ulagati u 2022. godini?

Koje su prave odluke u vezi kupovine i prodaje digitalnih valuta?

  • 9
Blockchain, Bitcoin Goran Kunjadić, Bitcoin, Foto: Irena Herak, Pixabay.com

Kripto valute su odavno prestale da budu raritet i postale su deo svakodnevnice. Mnogi su se upustili u avanturu trgovanja kripto valutama, a oni koji to nisu svakako su za njih čuli.

Sa jedne strane kritikovane i nipodaštavane, a sa druge veličane i hvaljene, kripto valute su pronašle svoje mesto na finansijskom tržištu i nemaju nameru da sa njega odu.

Od Bitkoina kao prve kripto valute pa do danas pojavila se čitava plejada različitih kripto valuta koje su danas aktivne na kripto tržištu. Trenutno je u opticaju oko 6.000 kripto valuta koje se koriste za transakcije na kripto berzama.

Mnogi se pitaju kako će izgledati tržište kripto valuta u narednoj godini, da li ulagati u kripto valute i koje? Osnovno pitanje je koja će od valuta doneti najveći profit ukoliko u nju uložimo? Odgovor na ovo pitanje bi doneo pravo bogatstvo onome ko bi umeo na njega da odgovori.

Na žalost, čarobni štapić ne postoji, ali se zato može, putem male analize, sa visokom verovatnoćom pretpostaviti koje bi digitalne valute mogle ostvariti najveći rast u narednoj godini.

Najveći favorit je, svakako, Bitkoin.

Misteriozni Satoši Nakamoto, koji se smatra tvorcem bitkoina, a čiji identitet nikad nije potvrđen, tvrdi da su centralne banke i fiat valute krive za nagomilavanje bogatstva u rukama malog broja ljudi. Takođe tvrdi da će kripto valute doneti „demokratizaciju“ finansijskog sistema. Kao pionir među kripto valutama Bitkoin ima najveće šanse da opstane i očekuje se njegov rekordan rast.

Bitkoin, Eterijum Foto: Pixabay

Sledeća kripto valuta na listi je Ether koji je pored Bitkoina jedna od valuta koja je predmet interesovanja velikog broja korisnika i koja rapidno napreduje na listi i to kako po vrednosti, tako i po obimu korišćenja. O odnosu obima korišćenja i vrednosti same kripto valute pisali smo u prethodnim nastavcima.

Pored primene u svetu kripto valuta Ethereum mreža se koristi i za generisanje tzv. „smart“ ugovora. Radi se o ugovorima između dve strane gde sistem automatski kontorliše izvšenje obaveze svake od strana što daje dodatnu vrednost Ether blokčejn platformi i kripto valuti Ether.

Odamh iza Ether-a rangirala se kripto valuta Ripple XRP koja ima osobinu da omogućava efikasnije i lakše prekogranične transfere fiat valuta. Zbog te svoje osobine čak je moguće da Ripple XRP postane deo tradicionalnog finansijskog sistema.

Sledi Litecoin koji je, na neki način, konkurencija samom Bitkoin-u. Naime, ideja je da Litecoin služi za svakodnevna plaćanja dok bi se Bitkoin koristio za veća plaćanja i investicije.

I na kraju ove liste pomenuli bismo kripto valutu NEO. Kripto valuta NEO je realizovana na tehnološki naprednijoj platformi nego što je to Bitkoin i njemu slične kripto valute. Po prirodi stvari, može se očekvati da će tehnološki napredniji sistemi ostvariti brži uspeh i nadvladati sisteme koji su tehnološki zastareliji.

Iako je nezahvalno prognozirati dalji razvoj događaja u kripto svetu, ovih pet kripto valuta najviše obećavaju.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    29. decembar 2021 | 00:50

    Ja sam u kripto i samo cu vam reci nije za svakog jedan dan u plusu drugi dan u deset minusa

  • MN

    30. decembar 2021 | 01:18

    Ovaj pojma nema. Obrnu se pare sa šitkoinima a onda se uloži u zlato.

  • Boki

    29. decembar 2021 | 13:02

    Ovo su Jezda i Dafina davno radili kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA