• 0

Veselin Jevrosimović: Klimatske promene i tehnologija

Tehnologija postoji kako bi unapredila život čoveka i rešila brojne probleme sa kojima se suočavamo. Zbog toga je u prethodnoj godini u prvi plan izbila oblast koja se naziva „tehnologija klimatskih promena“.

  • 0

Foto: Pixabay

U prethodnih nekoliko decenija svedoci smo nepovoljnih klimatskih promena koje utiču na naše zdravlje, ali i budućnost generacija koje tek treba da se rode. Ove promene su posledica nepojmljivog i neprihvatljivog zagađenja planete koje je izazvala ljudska aktivnost.

Mnogi ističu da je primarni krivac tehnološki razvoj, pogotovo u periodu od prve industrijske revolucije do danas. Argumenata za to je mnogo, ali se ne slažem u potpunosti. Pre bih rekao da nije kriva tehnologija, već način na koji je koristimo i naš odnos prema prirodnim resursima.

Tehnologija postoji kako bi unapredila život čoveka i rešila brojne probleme sa kojima se suočavamo. Zbog toga je u prethodnoj godini u prvi plan izbila oblast koja se naziva „tehnologija klimatskih promena“ (eng. climate tech).

Za razliku od takozvanih „zelenih“ ili „čistih“ tehnologija, ovde nije isključivi i jedini cilj razvoj rešenja koja su ekološki prihvatljiva, već pre svega fokusiranje na ublažavanje efekta koji industrija ima na klimatske promene. Kao i uvek, ne postoje jasne i precizne definicije u novim granama, pa se neretko ovi pojmovi koriste kao sinonimi.

Oblazak trim staze na Fruškoj Gori

Foto: Milena Đorđević

U svakom slučaju, u 2021. su uložene značajne investicije u nove kompanije sa idejama kako da rešimo problem emisije štetnih gasova, kako da zamenimo fosilna goriva alternativnim izvorima energije, kako da proizvedemo baterije od materijala koji ne ugrožavaju okolinu i kako da očistimo postojeća zagađenja.

Najinteresantnije su ideje koje istovremeno rešavaju nekoliko problema. Na primer, moguće je „hvatanje“ štetnog ugljen-dioksida, njegovo čuvanje i eventualno pretvaranje u čisti izvor energije. Neka od novih rešenja služe i tome da se zajednicama koje su direktno ugrožene klimatskim promenama pomogne da se lakše prilagode i prežive.

Potrudiću se da u nekim od budućih tekstova detaljnije predstavim najzanimljivije proizvode i sisteme iz ove oblasti.

Kao što sam više puta isticao na ovim stranama, napredak nauke, tehnološka dostignuća i inovacije dokaz su neverovatnih sposobnosti i nadarenosti ljudskog roda. Zbog čega se blagodeti savremenog društva ne upotrebljavaju isključivo u korisne svrhe i na dobrobit svih, pitanje je za antropologe i sociologe.

Naučnici, inženjeri i ljudi sa svežim idejama nastaviće da pronalaze rešenja za sve što nas muči. Na žalost, jedan od većih problema predstavlja zagađenje okoline i posledice koje ono izaziva.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima