≫ 

Da li se kriptovalutama može finansirati razvoj naoružanja?

Kako se države mogu finansirati sajber napadima na kriptovalute?

  • 1
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kriptovalute su nesumnjivo dovele do drugačijeg pristupa finansijskom tržištu unoseći sasvim nove koncepte. Do pojave kriptovaluta bilo je nezamislivo da distrubuirani, samoregulišući sistem može opstati na finansijskom tržištu.

Sistem se ipak pokazao održivim i uprkos različitim mišljenjima, sistem kriptovaluta se dalje razvija.

Sama upotreba kriptovaluta je raznolika, ali se veoma često dovodi u vezu da nelegalnim poslovanjem, odnosno prometom nelegalnih roba i usluga . Ovakvu tvrdnju u znatnoj meri opovrgava činjenica da su u kriptovalute počele da ulažu kompanije kao što je Tesla, a o čemu smo pisali u prošlim nastavcima.

Hakerski napadi na kriptovalute se učestali u poslednje vreme i relativno su uspešni, jer hakeri uspevaju da nelegalno prisvoje značajne količine novca. Motivi napada su jasni, a to je sticanje novca na relativno lak način.

Napadima na kriptovalute se bave organizovane kriminalne grupe, ali postoje informacije da se sajber napadima na sisteme kriptovaluta bave i države. Države osnivaju posebne vojne jedinice koje imaju za cilj da probave što veću količinu kriptovaluta. Jedna od takvih grupa je Lazarus koja funkcioniše u okviru oružanih snaga Severne Koreje.

Bitkoin kriptovaluta novac online Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Poznato je da je Severna Koreja pod međunarodnim sankcijama, da je trgovina između Severne Koreje i drugih država veoma otežana kao i da je zbog toga život običnih ljudi u Severnoj Koreji veoma težak. Uprkos tome, Severna Koreja periodično lansira novorazvijene balističke projektile u čiji se razvoj ulažu znatne sume novca.

Postavlja se pitanje odakle taj novac dolazi?

Prema nedavno objavljenom izveštaju Organizacije Ujedinjenih Nacija, novac za razvoj nuklearnog programa dolazi upravo od kriptovaluta do kojih država dolazi sajber napadima.

Prema dostupnim podacima, samo do 2019. godine, Severna Koreja je pribavila kriptovaluta u vrednosti od dve milijarde američkih dolara.

Napadi su nastavljeni i tokom proteklih godina pri čemu nije moguće utvrditi tačnu vrednost kriptovaluta koju je država prisvojila. Postoje podaci da je u toku prošle godine hakovano oko 400 miliona američkih dolara u korist države. Pouzdano se zna da su izvršeni uspešni napadi na više kripto berzi u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.

Prilikom napada koriste se tehnike preuzimanja kripto novčanika učesnika u transakcijama kao i preusmeravanje novca na račune koji pripadaju državi. Imajući u vidu anonimnost kriptovaluta, teško je utvrditi ko je zapravo vlasnik računa i kako se dalje raspolaže tim novcem.

Kako smo pominjali u prethodnim nastavcima, plaćanje na ilegalnom tržištu se vrši kriptovalutama tako da identitet i kupca i prodavca ostaju zaštićeni. Na taj način se mogu nabaviti i komponente neophodne za razvoj naoružanja.

Pored pozitivnih pomaka, kao što je novac koji je dostupan svima, kriptovalute nose sa sobom i negativne komponente kao što je to trgovina nelegalnim robama i uslugama. Da li će regulatori uspeti da otklone, ili barem umanje, loše strane kriptovaluta, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo Stankić

    7. februar 2022 | 19:04

    O kakvim regulatorima pričaš čoveče, toga nema. Jedino što vlade i posebno bankarski kartel mogu da pokušaju je moralno prokazivanje ideje u nadi da će većina od nas nasesti. Oni zasad viču: TPPN! TPPN! (Terorizam, Pedofilija i naravno omiljeni opresivni zakon, naslednik Sokratovog kvarenja omladine, njegovo predikativno visočanstvo: Pranje Novca). Džon Gilmor, jedan od koderskih apostola iz najužeg kruga sajferpankera kaže: Internet tretira cenzuru kao kvar i meandrira oko nje. "Čitave armije ne mogu zaustaviti ideju kojoj je došlo vreme". Pokušati zabraniti Bitkoin bilo bi kao pokušati zabraniti psovke ili izraz za obim kružnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA