≫ 

Da li je sukob u Ukrajini prekretnica za kriptovalute?

Da li se potvrđuje tvrdnja da korisnici kriptovaluta nisu anonimni?

  • 3
Bitkoin kolumna 07.03.2022 Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kriptovalute su od marginalne pojave, tokom vremena postale značajan učesnik na finansijskom tržištu. U prošlom nastavku smo pisali o mogućem načinu kako Rusija može da ublaži ekonomske sankcije korišćenjem upravo kriptovaluta.

Kripto berze, kao mesta na kojima se odvija trgovina kripto valutama reagovale su na sankcije veoma različito.

Tvrdi pristup pokušava da onemogući bilo kakve transakcije koje imaju veze sa Rusijom, dok liberalni pristup omogućava slobodnu trgovinu što je u duhu osnovne ideje kriptovaluta. Zagovornici tvrdog pristupa tvrde da se na taj način striktno pridržavaju ekonomskih sankcija i da će njihove aktivnosti ograničavanja trgovine kriptovalutama doprineti ekonomskom pritisku na Rusiju.

Liberalni pristup, osim što se drži osnovnih načela kriptovaluta, uzima u obzir činjenicu da Rusija ima dovoljno ekonomske snage da se odupre sankcijama, i da ograničavanje trgovine digitalnim valutama neće imati znatan uticaj na provođenje sankcija.

Osnovno pitanje koje se postavlja je kako je moguće isključiti Rusiju sa kripto tržišta ako su korisnici anonimni?

Ili možda nisu?

Bitkoin kriptovaluta novac online Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Određivanje lokacije korisnika se vrši na osnovu IP adrese koja definiše geolokaciju sa koje se uređaj javlja.

Korišćenje IP adrese za identifikaciju može, ali i ne mora da bude pouzdan podatak. Ukoliko se korisnik javlja sa svoje prave IP adrese podatak je relevantan, a ukoliko koristi proksi server IP adresa koja će biti prikazana biće adresa proksi servera, a ne adresa korisnika.

Proksi server može biti u bilo kojoj izabranoj zemlji tako da se ne može rekonstruisati putanja odakle se korisnik javlja. Obelodanjeno je da kripto berze poseduju čitav niz sofisticiranih alata koji im omogućavaju da prate kriptovalute kao i njihovu vezu sa fiat valutama, što je zabrinjavajući podatak.

Ukoliko je moguće praćenje samih računa, može se zaključiti da vlasnici kriptovaluta nisu anonimni što baca potpuno novo svetlo na čitavu problematiku.

Dalje se postavlja pitanje da li bi isključivanje Rusije sa kripto tržišta uzdrmalo svetski sistem kriptovaluta i u kojoj meri?

Kako Rusija zauzima 18. mesto od 154 zemlje po stepenu usvajanju kriptovaluta na lokalnom nivou govori u prilog činjenici da bi restriktivne mere mogle uticati na svetsko tržište kripto valuta. Značajniji uticaj na svetsko tržište može izazvati poremećaje na kripto tržištu koje će pogoditi sve učesnike, iz bilo koje zemlje da dolaze.

Za sada svaka kripto berza donosi samostalnu odluku da li da blokira trgovinu sa Rusijom ili ne. Predstavnici kripto berze Binance su se izjasnili da poštuju sva pravila sankcija kao i banke ali je pritom naglašeno da neće zamrzavati kripto imovinu ruskih građana i kompanija. U svakom slučaju određenih pomeranja na berzi će biti, a njihov intenzitet i trajanje će zavisiti od daljeg razvoja situacije u Ukrajini.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • somi srbin

    7. mart 2022 | 16:26

    Propade kripto gotovo je sa lažima

  • Nikola

    8. mart 2022 | 17:04

    Vrlo jednostavno, kripto-kripto transakcije su anonimne, ali ako hoćete kripto-EUR/USD tu više nema anonimnosti i plaća se porez. Poenta je da neko prihvati kripto za robu/uslugu onda ste i dalje anonimni kao sa kešom, to je ta prekretnica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA