≫ 

Kako Rusija koristi kriptovalute za ublažavanje posledica sankcija?

Koliko je lako zaobići sankcije korišćenjem kriptovaluta?

  • 2
Bitkoin kolumna Foto: Irena Herak, Shutterstock

Američka administracija je uvela nove sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, sa ciljem da spreči njen pristup stranom kapitalu. Sjedinjene Države su posebno u stanju da koriste sankcije kao diplomatsko sredstvo jer je dolar svetska rezervna valuta i koristi se za plaćanja širom sveta.

Poučeni iskustvom iz 2014. godine kada su Sjedinjene Države zabranile Amerikancima da posluju sa ruskim bankama, proizvođačima nafte i gasa i drugim kompanijama, udar na rusku ekonomiju bio je brz i efikasan. Ekonomisti su procenili da sankcije koje su uvele zapadne zemlje koštaju Rusiju 50 milijardi dolara godišnje.

Od tada je globalno tržište kriptovaluta poraslo što je loša vest za izvršioce sankcija, a dobra vest za Rusiju.

Ruske kompanije su se pripremile za ovaj scenario i spremne su na sklapanje poslovnih dogovora širom sveta korišćenjem kriptovaluta kako bi zaobišli kontrolne tačke transfera novca od strane banaka. Podsetimo se da su zapadne zemlje delimično isključile Rusiju iz SWIFT platnog sistema.

SWIFT, Banke, Udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije, međunarodna bankarska mreža i softver za razmenu poruka Foto: Shutterstock

Rusija će sigurno izbegavati sankcije i u tom smislu su već izvršene pripreme jer su sankcije bile očekivane. Ruska federacija ima na raspolaganju više načina za korišćenje kriptovaluta u tu svrhu.

Osnovna stvar koju treba osmisliti načine za trgovinu bez kontakta sa dolarom. Američka administracija je takođe svesna ove činjenice. Da li su sadašnji događaji u Ukrajini bili poznati ranije ili ne, teško je reći.

Ono što je činjenica je da je Ministarstvo finansija SAD upozorilo da kriptovalute predstavljaju sve ozbiljniju pretnju američkom programu sankcija i da vlasti SAD moraju da se obrazuju o ovoj tehnologiji.

Ruska vlada razvija sopstvenu digitalnu valutu centralne banke, takozvanu digitalnu rublju za koju se nada da će koristiti za direktnu trgovinu sa drugim zemljama koje su spremne da je prihvate, a da je prethodno ne konvertuju u dolare.

Postoje i tvrdnje da su Rusi razvili tehnike hakovanja poput ransomware-a koje mogu pomoći državi da nadoknadi gubitke nastale usled sankcija. Zvanična Moskva ovo demantuje tako da nije moguće pouzdano utvrditi da li je to istina ili nije.

U prethodnim nastavcima smo pisali o blokčejnu kao i o njegovo osobini da se transakcije kriptovalutama snimaju na osnovnom lancu, što ih čini transparentnim, a novi alati razvijeni u Rusiji mogu pomoći da se prikrije poreklo takvih transakcija. To bi omogućilo preduzećima da trguju sa ruskim kompanijama bez otkrivanja identiteta.

Ovakve metode za ublažavanje sankcija već postoje i koristili su ih Iran i Severna Koreja, što je primećeno od zvaničnika SAD i Ujedinjenih nacija. Severna Koreja je, na primer, koristila ransomware da ukrade kriptovalute za finansiranje svog nuklearnog programa, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih nastavaka.

Iako je Rusiji otežan pristup finansijskom tržištu očigledno je da su kriptovalute efikasna alternativa koja omogućava načine za prevazilaženje efekata ekonomskih sankcija.

Ono što je posebno zanimljivo je to da se cela operacija može sprovesti relativno lako i bez mogućnosti ometanja. Kakve će sve posledice imati pojava krriptovlauta, tek ćemo saznati.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bukač

    1. mart 2022 | 09:28

    ... a uskoro će ima džak pasulja više vredeti nego 5 milijardi kripto valuta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA