• 0

Da li je isplativo rudarenje kriptovaluta u vreme krize?

Kako pad cene opreme za rudarenje utiče na kripto rudare?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić

Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Rudarenje kriptovaluta je jedan od načina sticanja kriptovaluta. Prilikom inicijalnog emitovanja Bitkoina, emitovano je ukupno 21 milion novčića.

U samom početku se do novčića moglo doći isključivo rudarenjem, a kasnije se izrudarenim novčićima moglo trgovati, odnosno korisnici su mogli da kupe već izrudareni Bitkoin.

Do sada je iruzdareno oko 19,1 milion novčića što znači da je preostalo oko 1,9 miliona Bitkoina koji čekaju da budu izrudareni. Kada su emitovani, Bitkoini su dobili svoje serijske brojeve. Serijski brojevi nisu javno objavljeni već su objavljene njihove heš vrednosti.

Heš vrednost se dobija tako što se ulazna vrednost, odnosno serijski broj novčića, transformiše upotrebom jednosmerne kriptografski funkcije tako da iz dobijenog rezultata nije moguće izračunati početnu vrednost. Radi se o jednosmernim funkcijama koje se u matematici definišu kao funkcije koje nemaju svoju inverznu funkciju. Pošto iz heš vrednosti nije moguće izračunati početnu vrednost, odnosno serijski broj Bitkoin novčića, vrši se pogađanje vrednosti.

Pretpostavi se neka vrednost i za nju se izračuna heš. Nakon toga se heš vrednost upoređuje da objavljenim heš vrednostima Bitkoina. Ako se pronađe podudarnost, otkrili smo serijski broj novčića i on postaje naš. Ukoliko to nije slučaj, ponovo se pretpostavi serijski broj i ceo postupak se ponavlja. Takođe, ukoliko je novčić sa dobijenim serijskim brojem već izrudaren, ostajemo bez izrudarenog novčića.

Očigledno je da što je manje novčića preostalo za rudarenje to je teže pogoditi njihove serijske brojeve jer je potrebno više ciklusa izračunavanja.

Sama izračunavanja se vrše na specijalizovanoj opremi jer su veoma zahtevna u pogledu procesorskih kapaciteta i brzine izračunavanja kako bi rudarenje bilo isplativo. Na isplativost utiču cena hardvera za rudarenje kao i cena električne energije. Kako bi rudarenje bilo isplativo potrebno je da zbirna cena opreme i utrošene električne energije bude manja od ostvarene vrednosti u Bitkoinima.

Od kako je kripto tržište u krizi i cene kriptovata su sve niže, a preostali broj novčića sve manj, mnogi su odustali od rudarenja jer više nije isplativo.

Samim tim došlo je do pada potražnje za opremom za rudarenje što je uzrokovalo pad cena opreme. Pod opremom se podrazumavamo ASIC (Application-Specific Integrated Circuits) oprema kao i različite vrste grafičkih kartica namenjenih za igranje igrica. Grafičke kartice imaju veom snažan procesor, GPU (Graphics Processing Unit), koji omogućava glatko generisanje slike prilikom igranja igrica.

Kripto rudari su iskoristili snažne GPU za izračunavanje heš vrednosti i rudarenje kripto novčića. Na tržištu se trenutno može pronaći mnoštvo opreme za rudarenje kako nove tako i polovne p veoma povoljnim cenama. Ovo je pogodnost za krpto rudare jer je cena rudarenja sada niža.

Zbog pomenutog a i relativno niske cene električne energije u Rusiji trošak jednog izrudarenog Bitkoina je oko 11.000 dolara, što je još uvek ispod cene po kojoj se Bitkoin može prodati.

Istini za volju, margina nije velika kao što je bila ali još uvek postoji i može doneti pristojnu zaradu.

Iako nije isplativo kao nekada rudarenje kriptovaluta i dalje funkcioniše. Kako će se stvari dalje razvijati, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok