• 1

Veselin Jevrosimović: Godina čiste energije

Približavamo se tački nakon koje nema spasa, pa je izuzetno važno da u novoj godini nastavimo unapređenje zelenih tehnologija, primenu čistih i obnovljivih izvora energije, ali i širenje svesti o ekološkim problemima

 • 1

Sada već tradicionalno krajem decembra nekoliko članaka posvećujem svemu što nas u narednoj godini očekuje u svetu računarstva, telekomunikacija i tehnologije u širem smislu.

Prošle nedelje sam rekao da je izvesno da ćemo u 2023. videti značajniju primenu veštačke inteligencije i blokčejn mehanizama, sve sa ciljem čvršćeg povezivanja virtuelnog i realnog sveta, ali i izgradnje naprednijeg interneta.

Iste ove tehnologije imaće svoju ulogu i u brojnim drugim oblastima.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf

Foto: Milena Đorđević

Među najvećim problemima sa kojima se suočavamo su zagađenje planete i negativne klimatske promene prouzrokovane delovanjem čoveka.

Približavamo se tački nakon koje nema spasa, pa je izuzetno važno da u novoj godini nastavimo unapređenje zelenih tehnologija, primenu čistih i obnovljivih izvora energije, ali i širenje svesti o ekološkim problemima.

Očekuju se dodatno unapređenje u oblasti korišćenja solarnih panela i vetrenjača, pad cena opreme i bolji načini za transport i čuvanje sakupljene energije.

To bi trebalo da dovede do toga da će električne mreže postati decentralizovane i mnogo manje zavisne od fosilnih goriva. Imaćemo i rast upotrebe vozila na električni pogon, kao i nove tipove senzora za optimizaciju potrošnje energije u domovima i poslovnim zgradama.

Opet, napredni softverski sistemi, mašinsko učenje i veštačka inteligencija značajno će pomoći u svim vrstama automatizacije i monitoringa. Rad na razvoju efikasnijih baterija, o čemu sam pisao u nekoliko navrata na ovim stranama, trebalo bi konačno da urodi plodom i da nova rešenja uđu u masovniju upotrebu.

U direktnoj vezi sa tim su i novi materijali.

Mogućnost kreiranja pametnih materijala sposobnih da reaguju na uslove okoline, dovešće do razvoja inovativnih vrsta uređaja i dodani proboj u sferi interneta stvari (eng. Internet of Things, IoT).

Gartner je jedna od najpoznatijih kuća koje se bave analizom i predviđanjem tehnoloških i tržišnih kretanja. Njihovi eksperti ističu da će u bliskoj budućnosti pri svakoj odluci o ulaganjima i razvoju IT rešenja jedno od najvažnijih kriterijuma biti uticaj na čovekovu okolinu i briga o tome u kakvom ćemo stanju Zemlju ostaviti generacijama koje dolaze.

Iskreno se nadam da će se ovo njihovo previđanje obistiniti, a da će 2023. biti godina začetka ovog trenda.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Србобран Бранковић

  24. decembar 2022 | 13:06

  Велики подухват, велики човече - срећно

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok