• 0

Veselin Jevrosimović: Godina virtuelnih svetova

Većina stručnjaka se slaže da ćemo imati priliku da vidimo značajniju primenu veštačke inteligencije u svim sferama života

  • 0
Virtuelna realnost

Foto: Shutterstock

Prošle sam nedelje pisao o internetu budućnosti i trendovima vezanim za „mrežu svih mreža“. To je na neki način i uvod u temu kojoj ću posvetiti narednih nekoliko tekstova.

Naime, pokušaću da iznesem predviđanja razvoja tehnologije u 2023. godini, iz perspektive analiza i istraživanja eksperata iz različitih oblasti – od informatičara do ekonomista. Većina ne očekuje revolucionarne novine, već dalji razvoj postojećih rešenja.

Interesantno je, međutim, što se nazire prekretnica u nekim oblastima koja će suštinski obeležiti doglednu budućnost. Ali da krenemo redom.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf

Foto: Milena Đorđević

Većina stručnjaka se slaže da ćemo imati priliku da vidimo značajniju primenu veštačke inteligencije u svim sferama života.

Verovatno najkonkretnije razlike imaćemo u poslovnom svetu, gde će se napredni softverski sistemi koristiti u planiranju proizvodnje, distribucije i brige o zalihama.

Potreba da se omogući udobnija i jednostavnija onlajn kupovina, uz brzu i efikasnu dostavu, nameće upotrebu inteligentnih sistema sposobnih da automatizuju rešenja za kompleksne probleme.

Kad smo već kod onlajn naručivanja, značajnu ulogu u podizanju kvaliteta usluge imaće virtuelna i proširena realnost.

Premda su mnogi skeptični prema fenomenu koji se naziva metavers (eng. „metaverse“), veštački svetovi će sigurno zaživeti u nekom obliku. Eksperti iz časopisa Forbs predviđaju da će naredna godina odrediti pravac daljeg razvoja u ovoj oblasti, kao i da će se nova tehnologija koristiti za onlajn sastanke i virtuelna radna okruženja za zaposlene koji rade od kuće ili sa udaljenih lokacija.

Ovde je opet važna uloga veštačke inteligencije kroz različite vrste softverskih pomoćnika. Sve to će zahtevati promene u funkcionisanju interneta, što nas vraća na temu od prošle nedelje.

Kao što će blokčejn mehanizmi omogućiti veb 3.0, tako će se sve intenzivnije koristiti i za pametne ugovore, decentralizovano poslovno posredovanje, praćenje vlasništva nad virtuelnim dobrima i vezu između fizičkog i veštačkog prostora.

Kao i u mnogim situacijama u prošlosti, nova tehnološka rešenja neće ući u naše živote preko noći, već gotovo neprimetno. Veštačka inteligencija, virtuelna okruženja i blokčejn mehanizmi već se uveliko koriste i u masovnoj su upotrebi u ograničenom obimu.

U godini koju uskoro dočekujemo, realno je da će veći broj ljudi osetiti blagodeti informacionih tehnologija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok