Kakvu budućnost kriptovalutama predviđa Voren Bafet?

Da li smo zaista razumeli prirodu kriptovaluta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Od samog nastanka, kriptovlaute prate suprotstavljena mišljenja. Mnogo je razloga za kao i razloga protiv opstanka digitalnih valuta.

Koliko dugo će kriptovalute opstati kao i da li će i kako nestati sa svetske finansijske scene možemo samo da nagađamo. Istini za volju, kriza koja je zahvatila kriptovalute je duboka i preti da okonča njihovo postojanje.

U tom cilju korisno je poslušati mišljenja ljudi koji su uspešni u svetu biznisa a koji su svojim delovanjem na svetskom finansijskom tržištu uspeli da zarade bogatstvo. Jedan od svetski poznatih biznismena je svakako Voren Bafet, je američki poslovni magnat, investitor i filantrop.

Trenutno je predsednik i izvršni direktor američke multinacionalne kompanije Berkshire Hathaway. Jedan je od najuspešnijih investitora na svetu a njegovo bogatstvo 100 milijardi dolara što ga čini šestom najbogatijom osobom na svetu. Ako pogledamo ove činjenice, jasno je da mu se može verovati po pitanju unosnog investiranja.

Po pitanju kriptovaluta Bafet je oduvek imao negativan stav i prognozirao im je kraj uz velike gubitke investitora. Nakon što je Bitkoin 10. novembra 2021. dostigao najviši nivo od oko 69.000 dolara po jedinici svih vremena, vodeća svetska digitalna valuta je od tada izbrisala otprilike 75% svoje vrednosti, na nešto preko 16.600 dolara.

Voren Bafet, Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

Investitori koji su nekada mislili da su propustili životnu priliku sada osećaju olakšanje dok oni ko su kupili Bitkoin u trenutku njegove najviše vrednosti moraju da se suoče sa gubicima.

Bafet smatra da Bitkoin nema vrednost osim spekulativne. Sklonost milijardera je ka akcijama korporacija čija vrednost, i novčani tok, potiču od proizvodnje stvari dok kriptovalute, prema Bafetovom mišljenju, nemaju stvarnu vrednost. Iako je Bitkoin namenjen da pruži stvarnu vrednost kao sistem plaćanja, ta upotreba je i dalje prilično ograničena.

Kako Bafet tvrdi, vrednost Bitkoina potiče od optimizma da će neko drugi biti spreman da plati više za njega u budućnosti nego što Vi plaćate danas.

Voren Bafet je mišljenja da se kriptovalute računaju kao novac. Kao imovina kojom se trguje Bitkoin je procvetao. Ali ne ispunjava tri kriterijuma novca. Prema najčešćoj definiciji, novac bi trebalo da bude sredstvo razmene, skladište vrednosti i obračunska jedinica. Bitkoin nije trajno sredstvo razmene a nije ni sredstvo za skladištenje vrednosti.

Možda je osnovni razlog Bafetovog protivljenja kriptovalutama taj što on zapravo ne razume prirodu kriptovaluta. Prema sopstvenoj tvrdnji ima dovoljno problema sa stvarima koje donekle razume i ne želi da ulazi u nešto što ne razume i o čemu malo zna.

Mišljenje Vorena Bafeta treba svakako uzeti u obzir ali ipak sa rezervom. Ukoliko bi bolje razumeo funkcionisanje kripto tržišta možda bi imao sasvim drugo mišljenje.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA