Kako su prihvaćene kriptovalute na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu?

Da li će kriptovalute preživeti krizu?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Može se uočiti da je tokom proteklih nekoliko godina na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, broj učesnika industrije kriptovaluta je u porastu.

Kako smo pisali u prethodnim nastavcima krah FTX kripto berze prošle godine je prouzrokovao gubitak od oko 1,4 milijarde dolara.

Ovaj događaj ima za posledicu da je kripto industrija malo rezervisanija u pogledu investiranja gotovine kao i oprez kompanija. Podsetimo se da kada je prošlog maja održan Svetski ekonomski forum, cena Bitkoina se kretala oko 30.000 dolara.

Nakon što je već pao za više od 50% u odnosu na svoj rekord svih vremena u novembru 2021 usledio je još veći pad na čak 15.480 dolara. U glavnoj ulica u Davosu, kompanije i vlade preuzimaju radnje i kafiće tokom nedelje. Prošle godine kripto firme iz svih sfera preuzele su mnoga od tih mesta ali od pada tržišta mnogo je manje kripto firmi sa izlozima prodavnica u Davosu.

Jedna prodavnica koja prodaje nezamenljive tokene ili NFT je nestala. Cene NFT-a, koji su digitalni kolekcionarski predmeti, takođe su pale prošle godine. Ostale su kompanije koje su preživele surovo tržište i koje žele da prošire svoje poslovanje.

Kriptovalute imaju svoju realnu upotrebnu vrednost uprkos činjenici da su je mnogi koristili za špekulativne radnje. Postaje jasno da se period špekulacija bliži kraju i da je svaka kompanija koja je prisutna na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu fokusirana na upotrebu kriptovaluta u realnom svetu.

U tom smislu, Stablecoin je vrsta digitalne valute koja bi trebalo da bude vezana jedan prema jedan sa fiat valutom dok je USDC je vezan za američki dolar. Prema tvrdnjama ekonomista USDC je podržan stvarnom imovinom koju obezbeđuje američki trezor tako da se jedan USDC može otkupiti za 1 dolar.

Drugo je pitanja čime je podržan američki dolar za koju je administracija Ričarda Niksona ukinula zlatnu podlogu 1971. godine.

Jedna od kripto kompanija koja se pojavila u Davosu je Casper Labs. U pitanju je kompanija koja je izgradila blockchain projektovan tako da ga koriste preduzeća i imala je zakupljen prostor na Promenadi, glavnoj ulici u Davosu.

Stav kompanije Casper Labs se može nazvati oprezno optimističnim po pitanju tvrdnje da je kripto tržište dotaklo dno. Zanimljiva je neočekivana pojava kriptovalute koja je pompezno obeležena. Na Promenadi se pojavio blistavi, svetlo narandžasti automobil Mercedes-Benz koji je bio je parkiran ispred Blockchain Hub-a.

Kako se može zaključiti radi se o fondu koji je formiran u cilju prikupljanja donacija za Ukrajinu pri čemu se donacije vrše u kriptovalutama.,

Opšti je zaključak da su kripto firme koje su ostale u Davosu firme koje mogu da posluju u realnoj ekonomiji i koje omogućavaju stabilno funkcionisanje kriptovaluta. Da li će kriptovalute preživeti krizu a da pri tome ne izgube svoje osnovne karakteristike, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA