≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakve propise za regulaciju kripto tržišta priprema EU?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako će nova EU regulativa uticati na kripto berze?

  • 1
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Pored SAD, Evropska unija takođe pokušava da uvede regulativu koja bi definisala kripto tržište na svojoj teritoriji. Regulativa je poznata pod imenom Tržišta i kripto imovina - Markets in Crypto Assets (MiCA).

Usvajanje regulative je bilo predviđeno za novembar 2022. zatim je odloženo za februar 2023. a sada za april ove godine. Imajući u vidu kompleksnost regulative, moguće je da li će i ovaj rok biti produžen. Do odlaganja dolazi i zbog pokušaja da se kreira sveobuhvatna regulativa što nije ni malo jednostavan posao i ukoliko se u tome uspe, biće to jedinstveni primer u svetu. Primena regulative je predviđena za 2024. godinu ukoliko bude usvojena u toku ove godine. Postavlja se pitanje da li bi se MiCA sa svojim nesavršenostima mogla kvalifikovati kao sveobuhvatan okvir u 2014? Ono što je još važnije postavlja se pitanje da li će to biti efikasan skup pravila koji će sprečiti neuspehe kao što su prouzrokovali TerraUSD ili FTX?

Decentralizovane finansije - Decentralized finance (DeFi) nude finansijske instrumente bez oslanjanja na posrednike kao što su brokerske kuće, berze ili banke koristeći pametne ugovore na blokčejnu. U ovom trenutku EU nije spremna za DeFi a samim tim ni za kriptovalute i postoji tendencija da MiCA to promeni. Za sada poverenje uživaju centralizovane kripto berze dok se od nove regulative očekuje da obezbedi pravila koja bi se bavila svim aspektima poslovanja kriptovaluta i to od pranja novca pa do zaštite kupaca.

Globalni problem sa regulacijom DeFi je taj što je po svojoj osnovnoj ideji neregulisan što će u dobroj meri ostati i nakon donošenja i primene regulative jer većina kupaca trguje kriptovalutama uglavnom preko centralizovanih kripto berzi. Ipak regulatori će moći lakše da nadgledaju kripto berze i da se angažuju u njihovom radu i na taj način sprečiti moguće zloupotrebe. Iako nije moguće u potpunosti regulisati ipak je to moguće uraditi u određenoj meri. DeFi je možda najistaknutije ali sigurno nije jedino ograničenje predstojeće MiCA regulative. Okvir EU takođe ne uspeva da se pozabavi rastućim sektorom kripto pozajmljivanja i ulaganja.

Kolaps tržišta u prošloj godini podstaknut je lošim praksama u ovom prostoru, kao što je slabo ili nepostojeće upravljanje rizikom. MiCA bi trebalo da otkloni ove probleme i učini kripto tržište pouzdanijim i stabilnijim. Poseban problem su neravnoteže u regulaciji kreditiranja i učešća u Evropskoj uniji. U ovom trenutku kripto tržište ima asimetričnu prednost u smislu labave regulative u poređenju sa tradicionalnim bankarskim sistemom u Evropi. Komercijalne ili investicione banke, pa čak i tradicionalne fintech kompanije su previše regulisane u odnosu na verovatno nedovoljno regulisane kripto berze, kripto pozajmljivanje i platforme za ulaganje.

U EU treba da postoji bar jedan sveobuhvatan pravni dokument koji treba da postane zakon dok je glavni efekat MiCA više simbolički. Hitna pitanja na kripto tržištu bi mogla biti obuhvaćeni manje ambicioznim zakonodavnim ili izvršnim aktima. Kakav će efekat MiCA imati, saznaćemo kada se počne sa njenom primenom.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    28. februar 2023 | 23:13

    Gde ima da se kupe te pare kripto. Jel to valuta na kriptonitu. To Supermen menja u dinare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA