Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li Microsoft razvija svoj kripto novčanik?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko će novi kripto novčanik doprineti tržištu kriptovaluta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kripto novčanici predstavljaju značajan element u sistemu kriptovaluta, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Kao prvo, potrebno je negde čuvati kripto imovinu što ne bi bilo moguće bez kripto novčanika. Drugo, kripto novčanici predstavljaju najčešću metu hakerskih napada kada su u pitanju pojedinačni računi.

Iz pomenutih razloga, digitalnim novčanicima treba posvetiti posebnu pažnju.

Postoje dve osnovne vrste kritpo novčanika a to su softverska i hardverska verzija. Softverska verzija podrazumeva aplikaciju koja se instalira na računar ili telefon i putem koje se upravlja kripto sredstvima. Hardverska verzija predstavlja programirani hardverski uređaj ili token koji takođe služi za upravljanje kripto sredstvima.

Kao i svaka druga aplikacija, softverski novčanik je podložan hakovanju i na taj način bi napadač mogao da preuzme kontrolu nad novčanikom a samim tim i nad kriptovalutama koje se u novčaniku čuvaju. Imajući u vidu činjenicu da se većina kripto novčanika koristi na Android telefonima a znajući koliko bezbednosnih nedostataka ima Android operativni sistem, postaje jasno koliko je ovo rešenje nebezbedno.

Sa druge strane, hardverski token je mnogo otporniji na hakerske napade i dodatno, kada nije konektovan na uređaj nije mu moguće pristupiti. Očigledno je da je hardverski kripto novčanik značajno bezbedniji od softverskog kripto novčanika.

Prema dostupnim podacima, Microsoft pravi novčanik za kriptovalute za svoj Edge pretraživač u trenutku kada je globalni bankarski sektor u dubokoj krizi što je rezultiralo zatvaranjem više banaka širom SAD-a i Evrope a što je stvorilo duboku nestabilnost na kripto tržištu.

Microsoft je u prethodnim mesecima interno testirao ugrađeni kripto novčanik uz plan da ga nakon završetka isporuči tržištu. Ukoliko projekat uspe to će biti najnovija funkcija koja će biti dodata Microsoft-ovom Edge pretraživaču.

pare, novac, novčanik Foto: Freepik

Microsoft će oglašavati mogućnost kupovine kriptovalute od Coinbase-a i MoonPay-a preko ugrađenog novčanika, a takođe će uključiti mogućnost povezivanja decentralizovanih aplikacija (dApp) sa ugrađenim novčanikom i podržavati prikupljanje i skladištenje non-fungible tokena (NFT-ova).

Dodatni impuls ovom projektu daju informacije sa kripto tržišta koje govore o jačanju kriptovaluta. Globalna tržišna kapitalizacija je porasla za 2,53% što je praćeno skokom cena Bitcoin-a (BTC) i Ethereum-a (ETH) u dnevnom trgovanju. BTC je porastao za 12,66% tokom protekle nedelje dok je ubrzao kretanje iznad zone od 28.000 dolara, pa čak i iznad 28.500 dolara i formirao visok nivo blizu 28.578 dolara.

Bitkoin je dobio oko 70% i dodao vrednost od oko 390 milijardi dolara od početka 2023. godine i trguje se ka kvartalnom dobitku većem od bilo kojeg od 2021. godine, kada je BTC zabeležio najviši nivo od 68.789,63 dolara. ETH je u stalnom uzlaznom trendu u dnevnom trgovanju.

Ethereum je zabeležio porast od 3,30%, a stručnjaci predviđaju da će ETH nastaviti da doživljava uzlazne trendove ka vrednosti od 2.000 dolara.

Uprkos usponima i padovima, kriptovalute ne samo da nastavljaju da funkcionišu već doživljavaju i tehnološki napredak. Kako stvari stoje, kriptovalute će još dugo egzistirati i napredovati u finansijskom svetu.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA