Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je berza kriptovaluta Binance izgubila australijsku licencu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako će ova odluka uticati na kripto tržište?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Uvođenje regulative za kriptovalute predstavlja izazov koji svaka država pokušava da reši na svoj način. Mnogi predlozi kao i rešenja širom sveta su različiti a često međusobno i kontradiktorni. Ipak, nastojanja da se reguliše rad kripto tržišta su stalna.

Kriptovalute, po svojoj suštini, predstavljaju samoregulišući sistem tako da je svaki pokušaj spoljašnjeg regulisanja zapravo ometajući faktor za samo kripto tržište.

Jedan od osnovnih postulata kriptovaluta je anonimnost i upravo ta osobina privlači mnoge investitore. Pretpostavka od koje zakonodavci kreću je da može doći do zloupotrebe sistema plaćanja kao što su pranje novca i finansiranje kriminalnih i terorističkih aktivnosti, što svakako ima uporište u dosada otkrivenim zloupotrebama.

Ipak, postoje investitori koji se ne bave pomenutim radnjama i koji ulažu novac u kriptovalute kako bi uvećali svoj kapital. Kripto berze igraju posebnu ulogu i često se pojavljuju kapo mete hakerskih napada ili mesta gde se vrši zloupotreba kripto valuta u smislu plaćanja nelegalnih roba i usluga. Ipak, da bi kripto berza, iako međunarodni entitet, poslovala na tlu neke države, mora posedovati odgovarajuću licencu.

Poslovanje kripto berze na teritoriji jedne države u mnogome olakšava poslovanje sa kriptovalutama lokalnim investitorima.

Nedavno je objavljena vest da je najveća svetska berza kriptovaluta „Binance“ izgubila je svoju australijsku finansijsku licencu nakon istrage australijskog korporativnog nadzora. Ovaj događaj je primorao lokalne investitore da u najkraćem mogućem roku likvidiraju svoju imovinu.

Australijska komisija za hartije od vrednosti i investicije (Australian financial services licence - ASIC) objavila je da je otkazala Binance-ovu australijsku licencu za finansijske usluge na zahtev kompanije. ASIC je sprovodio ciljanu reviziju poslovanja Binance finansijskih usluga u Australiji, uključujući njegovu klasifikaciju maloprodajnih i veleprodajnih klijenata.

Reviziju je uzrokovala objava Binance-a u februaru da je više stotina maloprodajnih kupaca klasifikovano kao veleprodajni investitori kojima se mogu prodati visokorizični proizvodi a koji nisu dostupni maloprodajnim klijentima.

ASIC je posebnu pažnju obratio na potencijalne razmere štete koja bi mogla biti naneta potrošačima. Posebno su naglasili da je veoma bitno da klasifikacija maloprodajnih i veleprodajnih klijenata mora biti izvršena u skladu sa zakonom.

Epilog je da će Binance morati da zatvori sve postojeće pozicije derivata pre 21. aprila. Nakon ovog datuma, sve preostale otvorene pozicije će biti zatvorene.

Da li će zakonodavci i u drugim državama slediti primer Australije i kako će to uticati na kripto tržište, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA