• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Povratak prirodnom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što pre moramo da pronađemo i prihvatimo nove načine održivog rasta

  • 0
Globalno zagrevanje, svet, planeta

Foto: Shutterstock

Svesni smo da živimo u potrošačkom društvu. Konzumerizam - generalni stav da sreća pojedinca leži u posedovanju materijalnih dobara i da slobodan izbor potrošača treba da određuje kretanja na tržištu - preovlađuje kao koncept života u najvećem delu sveta. Zbog toga nam je bitno da posedujemo poslednji i najbolji mogući model pametnog telefona, kupujemo nove umesto da popravljamo stare neispravne uređaje, a odeću od prošle sezone zamenjujemo novom kad god možemo.

Negativna posledica ovakvog pristupa je ozbiljno ugrožavanje prirodnih resursa i narušavanje zdravlja planete. Količina elektronskog i svakog drugog otpada koji proizvodimo preti da nas zatrpa i uništi, dok fosilna goriva od kojih još uvek zavisimo polako nestaju. Zbog toga što pre moramo da pronađemo i prihvatimo nove načine održivog rasta. Pored štednje energije i uvođenja obnovljivih izvora, moramo da pronađemo način da smanjimo štetan uticaj smeća koje se sporo razgrađuje.

Jedna od ideja odnosi se na nove vrste materijala sposobnih da se regenerišu. Zamislite, na primer, da nosite odeću koja može sama da se zakrpi kada se pocepa. Ili jaknu koja raste uporedo sa vašim detetom. Pametni materijali sa kojima inovatori već eksperimentišu neretko imaju osobinu prilagođavanja na spoljne uslove kao što su vlažnost vazduha, temperatura ili zagađenje okoline. Drugi pravac je korišćenje posebnih organskih materijala za proizvodnju nameštaja i drugih predmeta.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf

Foto: Milena Đorđević

Jedan danski dizajner koristi kombinaciju vlakana konoplje i posebne vrste pečuraka da „uzgaja“ i oblikuje stolice. Svaki takav komad nameštaja može da ima više „života“ i da se nikada ne pretvori u otpad. Srećom, sve više proizvođača razmišlja o razvoju ekološki prihvatljivih proizvoda, u čemu značajno pomažu inovacije i nove tehnologije.

U delima epske i naučne fantastike, idealna društva po pravilu žive u skladu sa prirodom, u organskim okruženjima koja su prilagođena ljudima i njihovim potrebama prirodnim i postepenim oblikovanjem. Ako malo razmislimo, shvatićemo i da je otuđenje od prirode jedan od uzroka za veliki broj problema sa kojima se kao civilizacija susrećemo. Zbog toga bi ideje o korišćenju tehnologije za proizvodnju predmeta za svakodnevnu upotrebu od materijala koji su organskog porekla ili su sposobni da se regenerišu bio značajan korak napred. Napred ka povratku u prirodno stanje.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA