Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je potrebna zakonska regulativa za kriptovalute?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su kriptovalute iskorišćene za kompanijsku prevaru?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kompanija WeAreBamboo iz Australije, koja organizuje putovanja izgubila je milione dolara prilikom trgovanja kriptovalutama.

Kompanija je omogućavala klijentima da rezervišu međunarodne pakete za odmor koji uključuju deo vremena provedenog u volontiranju u lokalnim zajednicama, kao način da se putnici vrate mestima koja su posetili.

Gubitak je doveo do otkazivanja već plaćenih putovanja bez nadoknade novca klijentima. Klijenti su podneli žalbe protiv kompanije komisiji za trgovinu i kancelariji za ozbiljne prevare (Serious Fraud Office - SFO). Direktor kompanije Kolin Solsberi stavio je više od 2 miliona američkih dolara (3,24 miliona australijskih dolara) sredstava klijenata u više platformi za kriptovalute od oktobra 2020. do sredine 2022. godine.

Prema izveštaju likvidatora, revizorske kuće BDO objavljenom prošle nedelje, sav novac je izgubljen. Od ukupnog iznosa, oko 800.000 dolara izgubljeno jer je stavljeno u lažne platforme za trgovanje kripto valutama koje su jednostavno prestale da postoje.

Kompanija je krajem oktobra objavila da se zatvara, okrivljujući za neuspeh poslovanja delimično pandemiju Covid virusa. Nakon što je policija završila istragu, dalji proces likvidacije kompanije je poveren SFO-a i Komisiji za trgovinu.

Na pitanje nekih kupaca da li će im biti vraćene hiljade dolara koje su već unapred plaćene za putovqanja, kompanija im je putem mejl poruka odgovorila da neće dobiti povraćaj novca, pozivajući se na odeljak „viša sila“ u njihovim uslovima.

Većina kupaca bila je iz Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade i Australije. Revizorska kuća BDO je primila oko 4000 mejlova od kupaca tokom procesa likvidacije.

Istraga je pokazala da je manipulaciju novcem klijenata vršio direktor kompanije Kolin Solzberi koji je detaljno saslušan na ove okolnosti i prema preliminarnim rezultatima biće pokrenut krivični postupak. Prema tvrdnjama likvidatora, Solzberi je dao potpuni pristup različitim platformama koje je koristio, omogućavajući likvidatorima da izvuku i analiziraju relevantne podatke i transakcije.

Napravio je 85 depozita na popularnim berzama kriptovaluta, prebacivši sa računa kompanije oko 2.150.000 dolara na račune na kripto berzama. Pretpostavlja se da je cilj bio zarada na kursnim razlikama kriptovalauta o ostvarivanje sopstvene dobiti. Tom priliko je ostvareno preko 59.000 transakcija, bilo kupovine ili prodaje do 27 kriptovaluta.

Pored toga, Solzberi je investirao u četiri različite lažne šeme za koje se veruje da su koštale kompaniju čak 800.000 dolara. BDO će sada nastaviti sa pregledom aktivnosti menadžmenta, direktora, službenika i savetnika kompanije i eventualna potraživanja prema njima.

Opisani primer zloupotrebe služi kao upozorenje javnosti da vode računa o tome kome poveravaju svoj novac. Takođe, ovo je dodatni argument kako bi se ostvarila zakonska regulativa nad kripto tržištem.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA