Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Velika Britanija regulisala rad kriptovaluta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakve se benefite može doneti regulisanje kriptovaluta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Velika Britanija je nedavno napravila značajan iskorak u zakonskom regulisanju rad kriptovaluta. Reformski Zakon o finansijskim uslugama i tržištima iz 2023 u Velikoj Britaniji, je u četvrtak 29.06.2023. dobio kraljevsku saglasnost kralja Čarlsa i na taj način je zvanično postao zakon.

Ovu vest je zvanično saopštila vlade Velike Britanije.

Prema ovom novom zakonu, trgovanje kriptovalutama je priznato kao regulisana finansijska aktivnost. Izmenjeni Zakon o finansijskim uslugama i tržištima definiše kripto sredstva kao „kriptografski obezbeđenu digitalnu reprezentaciju vrednosti ili ugovornih prava“, smatrajući ih regulisanim finansijskim instrumentima, proizvodima ili investicijama.

Kraljevska saglasnost je proceduralna faza koja prati dogovor poslanika o zakonu, pretvarajući ga u akt parlamenta. Predlog zakona je dobio odobrenje od gornjeg doma parlamenta 19. juna pre nego što je stigao u ovu fazu.

Ministarstvo finansija Velike Britanije je istaklo da je cilj zakona da reguliše kripto imovinu i obezbedi njihovo bezbedno usvajanje u kraljevstvu. Na novi zakon se gleda kao na značajan korak napred za ekonomiju, a vlada ga opisuje kao „raketno pojačanje“.

Zakon o finansijskim uslugama i tržištima iz 2023. takođe postavlja temelje za unapređenje sektora blokčejna, utirući put za uspostavljanje „peščanika“, koji su kontrolisana okruženja koja olakšavaju testiranje i usvajanje novih tehnologija, kao što je blokčejn, u okviru finansijskih tržišta.

Ovaj Zakon podržava preduzeća i potrošače u Velikoj Britaniji i podstiče rast.

Takođe, na ovaj način se ukidanju stari zakona EU koji su postavljeni u Briselu i na taj tako se omogućavaju milijarde gotovinskih investicija koja će ubrzati inovacije i podstaći ekonomiju. Formalno priznanje kriptovaluta u Velikoj Britaniji predstavlja značajan napredak za širu kripto industriju i služi kao potvrda rastućeg legitimiteta digitalnih sredstava. Digitalne valute postaju sve važnije kako se zemlje širom sveta takmiče za prevlast u kripto i tehnološkom prostoru.

Ovaj pokušaj Velike Britanije se može smatrati pokušajem da privuče tehnološke talente iz celog sveta i da se takmiči sa drugim zemljama koje su pogodne za kriptovalute, kao što su Hong Kong i Singapur. Istovremeno, Britanija koristi nedovoljno jasne propisu u SAD koji odbijaju trgovce kriptovalutama.

Očigledno je da je u toku globalna trka za privlačenje kripto firmi i preduzetnika sa potencijalnim kapitalom i otvaranje novih radnih koje kripto biznis sa sobom donosi.

Regulatori u Britaniji su napravili veoma mudar potez jer su shvatili da se kriptovalute više ne mogu ignorisati. Došle su tu da ostanu. Ignorisanje kripto biznisa je ravno zabijanju glave u pesak a svako njihovo ignorisanje isključiće iz trke sve igrače koji ih ne priznaju.

Nasuprot tome, države i organizacije koje prepoznaju mogućnosti kriptovaluta i koje ih iskoriste za sopstvenu dobrobit, imaju znatno veće šanse za ekonomski napredak.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA