≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je YouTuber izgubio kriptovalute u vrednosti od 60.000 dolara nakon prikazivanja lozinki u strimu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li če istraga otkriti počinioce?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Poznati brazilski YouTuber, Ivan Bianco, već duže vreme se bavi temom kriptovaluta na svom YouTube kanalu Fraternidade Crypto. Posebno obrađuje teme Blokchain-a kao i trgovanja kriptovalutama.

U klipovima, između ostalog, objašnjiva kako kriptovalute funkcionišu i pri tome daje praktične savete koji bi korisnicima mogli biti korisni. U jednom od svojih strimova uživo, slučajno je otkrio parametre za pristup svojim kripto novčanicima što ga je koštalo oko 60.000 dolara. Tom prilikom je otvorio dokument koji je sadržao parametre za pristup njegovim kripto novčanicima što nije ostalo nekažnjeno. Ovaj potez je omogućio nepoznatim pojedincima da preuzmu kontrolu nad njegovim novčanicima i navodno ukradu njegove tokene.

YouTube kanal Fraternidade Crypto ima oko 34.000 pretplatnika na YouTube-u i preko 2,2 miliona pregleda svih video snimaka od 2017 godine. Vidno razočaran, Bjanko je u sledećem prenosu uživo objašnjavao gledaocima šta se dogodilo.

Rekao je da je pokušao da napravi novi novčanik kada je shvatio da je razotkrio svoje lozinke, i da su ubrzo nakon toga kriptovalute iz dva novčanika već uzete za svega nekoliko minuta. Bjanko je, doduše nenamerno objavio adresu za Polygon novčanik na kome je imao oko 86.600 MATIC-a, što je vredelo oko 50.800 dolara u vreme krađe. Takođe je imao još 3,35 ETH (oko 5.700 dolara). Ukradena sredstava su i dalje je zaglavljena u tuđem novčaniku na Arbitrumu dok su neke manje iznose kriptovaluta takođe preuzeli drugi korisnici.

Sam Bjanko je priznao da je izgubio oko 60.000 dolara ukupne vrednosti tokena zajedno sa NFT-ovima. YouTube-r je podneo prijavu policiji nakon što je izgubio sredstva i potvrdio je da je razgovarao sa policijom.

Kako Bjanko komentariše a što je bilo i za očekivati, pravosudni organi nemaju dovoljno saznanja o kriptovalutama tako da će proces pronalaženja krivaca biti dugotrajan ako krivci uopšte budu pronađeni.

Podsetimo se postulata privatnosti kriptovaluta, o čemu smo više puta pisali u ovoj kolumni.

Anonimnost vlasnika je jedna od osnovnih karakteristika digitalnih valuta, koja u svakom slučaju ne olakšava posao istražiteljima. Eventualno bi pomoć mogla da pruži kripto zajednica, koja je u centru zbivanja i koja ni u kom slučaju ne podržava digitalni kriminal. Prema nepotvrđenim izvorima, Bjanka je nakon što su sredstva ukradena, navodno, nepoznati muškarac kontaktirao na Discord-u i Bjanko tvrdi da je pojedinac rekao da je ukrao kriptovalute YouTube-ra i da je zažalio zbog svojih postupaka.

Da li je priča istinita, teško je reći, ipak vredi pomenuti činjenicu da je nakon ovog poziva u novčanik vraćeno 86.600 MATIC, dok je Bjanko potvrdio da mu je vraćeno oko 50.000 dolara od ukupno 60.000 dolara koliko je prethodno bilo na računu. Takođe, prema Bjankovoj izjavi, poznat mu je identitet kradljivca, ali ne želi da otkrije njegov identitet. Za osumnjičene za krađu manjih iznosa kriptovaluta, tvrdi da policija vrši istragu i da će svakako biti locirani.

U ovoj priči ima dosta elementa neverovatnog, međutim, ono što je sigurno je to da su kriptovalute veoma osetljive i da je potrebno višestruko zaštititi svoju kripto imovinu.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA