Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakva je budućnost veštačke inteligencije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakvi su mogući uticaji na društvo?

  • 1
AI kolumna Goran Kunjadić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Veštačka inteligencija (VI) je transformativna sila, koja revolucioniše način na koji preduzeća upravljaju svojim poslovanjem. U toku je očigledno revolucionisanje sveta startapa automatizacijom i personalizacijom.

Nedavno je Deloitte anketirao 2.620 globalnih lidera i 94% ispitanika se slaže da je veštačka inteligencija ključna za njihov uspeh. Ova najsavremenija tehnologija nudi alate i rešenja koja omogućavaju kompanijama vredne uvide, pojednostavljene procese i poboljšano korisničko iskustvo. Jedan od načina na koji VI pomaže preduzetnicima da pokrenu svoje onlajn poduhvate je istraživanje tržišta i analiza podataka.

Algoritmi sa veštačkom inteligencijom mogu brzo da prikupe i analiziraju ogromne količine podataka, pružajući vredan uvid u: konkurente, kupce kao i u tržišne trendove. Sa ovim znanjem, preduzetnici mogu donositi informisane odluke, identifikovati neiskorišćene mogućnosti i prilagoditi svoje poslovne strategije tako da zadovolje specifične zahteve tržišta. Generalno, mogućnosti automatizacije veštačke inteligencije su ključne u pojednostavljivanju različitih poslovnih procesa.

Chatbot-ovi sa AI mogu da obrađuju upite kupaca i pružaju trenutnu podršku 24/7. Ova 24-satna pomoć podstiče zadovoljstvo i angažovanje kupaca, čak i tokom neradnog vremena, na kraju podstičući prodaju i lojalnost brendu. Osim toga, to skida deo tereta sa tima za korisničku podršku. Što se tiče personalizacije, nedavne studije pokazuju da je veća verovatnoća da će 80% kupaca kupovati od brenda koji nudi personalizovano iskustvo.

VI je savršen alat za preporuku relevantnih proizvoda i pružanje personalizovanog marketinga analizom ponašanja i preferencija kupaca.

Lako je pustiti alate da preuzmu težak posao, stvarajući prilagođenije i privlačnije iskustvo koje potrošači žele. Ovaj nivo personalizacije povećava angažovanje kupaca što dovodi do većeg prihoda i održivog rasta. Korišćenje veštačke inteligencije donosi različite prednosti i višestruku korist ipak postoji zabrinutost zabrinutosti za privatnost podataka i sajber bezbednost.

VI zahteva ogromnu količinu podataka da bi ispravno funkcionisala pri čemu se postavlja pitanje kako da obezbedimo da prikupljeni podaci budu bezbedni od hakera i drugih loših aktera? U 2022. godini je kompromitovan ogroman broj elektronskih zapisa dok je svako kršenje u proseku koštalo oko 4,35 miliona dolara. Jasno je da postoji očigledna ranjivost savremenih sistema za obradu podataka.

Osim neposrednih finansijskih troškova ova kršenja narušavaju poverenje javnosti i naglašavaju hitnu potrebu za snažnijim merama zaštite podataka. Kako sistemi veštačke inteligencije postaju sve više isprepleteni sa svakodnevnim životom, organizacije moraju mnogo da investiraju u napredne tehnike šifrovanja, višefaktorsku

Budućnost tehnologije veštačke inteligencije nudi velika obećanje za poboljšanje naših života, pokretanje inovacija i rešavanje složenih poslovnih problema. Sada je vreme da se radi na istraživanjima i razvoju veštačke inteligencije dok je u toku oblikovanj budućnost u kojoj mašine i ljudi yajedno na stvaranju boljeg sveta.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. novembar 2023 | 18:45

    Uzasna sa strane gledosta i decu ucim da je to krinč i da misle svojom glavom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA