Vreme čitanja: oko 3 min.

Koje su prednosti i nedostaci kriptovaluta?

N. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako prednosti i nedostaci utiču na dalji razvoj kripto prostora?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kriptovalute su vrsta virtuelnih ili digitalnih valuta koje su obezbeđene kriptografskim sistemima i mogu se koristiti za bezbedne onlajn transakcije bez posrednika. Reč „kripto“ se odnosi na kriptografske tehnike i nekoliko algoritama za šifrovanje koji pomažu u obezbeđivanju ovih zapisa, kao što su funkcije heširanja, enkripcija metodom eliptičnih krivih kao i parovi javnih-privatnih ključeva.

Kriptovaluta je digitalna valuta zasnovana na mreži koja je raštrkana na ogromnom broju računara. Decentralizovani sistem kriptovalute čini prenos novca bržim i jeftinijim. Nestalnost cena, navodna upotreba u kriminalnim aktivnostima koje možda nije lako uočiti i visoka potrošnja energije za rudarenje novčića smatraju se nekim od ključnih izazova za prihvatanje kriptovaluta. Bitno je pomenuti da ovi novčići nemaju nikakvu suverenu garanciju ili odobrenje.

Prednosti kriptovaluta ćemo navesti u narednom tekstu. Osnovna prednost je mogućnost prenosa novca bez ikakvog učešća banaka i drugih finansijskih institucija. Zbog inflacije, vrednost mnogih valuta opada. Mnogi vide kriptovalutu kao zaštitu od inflacije. Bitkoin ima ograničenje na ceo broj koina koji će ikada biti iskovani. Kako rast ponude novca nadmašuje rast ponude Bitkoin-a, cena bitkoina će rasti.

Ako želite da prenesete novac postoji nekoliko načina da vrlo brzo premestite sredstva sa jednog računa na drugi. Transakcije kriptovaluta se obavljaju za nekoliko dok u klasičnom bankarstvu transakcije mogu trajati i do 24h.3 Kriptovalute se mogu efikasno koristiti za prenos sredstava na globalnom nivou.

Transakcioni trošak uz pomoć kriptovalute može biti minimalan ili nula. Zanemarljivo je jer eliminiše potrebu za uslugama trećih lica kao što su platne institucije. Kriptovalute predstavljaju potpuno nov model decentralizacije novca, takođe pomažu u borbi protiv monopola valute i oslobađaju novac od kontrole. Investitorima je potreban samo računar ili pametni telefon sa internet vezom za korišćenje digitalne valute. Ne postoji provera identititeta, provera kreditne sposobnosti za otvaranje novčanika za kriptovalute.

bitkoin, kripto Foto: Freepik

Mnogo je brže i lakše u poređenju sa starim finansijskim institucijama. Takođe omogućava se pojedincima da bez napora vrše internet transakcije ili šalju sredstva nekome. Niko ne može pristupiti vašim sredstvima osim ako ne dobije pristup privatnom ključu vašeg kripto novčanika. U slučaju da zaboravite ili izgubite ključ, ne možete povratiti svoja sredstva. Dalje, transakcije su obezbeđene blokčejn sistemom zajedno sa distribuiranom mrežom računara koji verifikuju transakcije.

Sa decentralizovanom prirodom blokčejna, možete pratiti transakcije novca jednostavnim korišćenjem blokčejn pretraživača. Ne postoji intervencija treće strane zato Vaš nalog ima poseban nivo privatnosti. Na blokčejnu, investitori imaju identifikator i adresu vašeg novčanika jer su transakcije anonimne i ništa lično o vama.

Postoje čak i mnogi novčići koji se fokusiraju na privatnost kako bi se poboljšala priroda privatnosti kriptovaluta. Investitori mogu da kupe kriptovalute koristeći valute kao što su američki dolar, evropski euro ili druge.

Mane kriptovaluta bismo mogli dati kroz naredni opis. Kriptovalute tvrde da su anonimni oblik transakcije, ali su zapravo pseudo anonimne, što znači da ostavljaju digitalni trag koji istražni organi mogu da dekodiraju. To znači da postoji mogućnost mešanja saveznih ili vladinih vlasti i praćenje finansijskih transakcija normalnih ljudi.

Na blokčejnu postoji konstantan rizik od napada pod nazivom 51%, što se može desiti kada određena grupa dobije više od 50% kontrole. U tom slučaju bi zlonamerna grupa mogla da poništi transakciju koja je završena, zaustavi transakciju, udvostruči trošenje novčića, spreči da nove transakcije dobiju validaciju i još mnogo toga. Bez obzira na to, ovaj napad predstavlja samo rizik za mreže koje su se nedavno razdvojile i nove blok-lance.

Bez obzira na sve pomenute prednosti i nedostatke svet kriptovaluta nastavlla da se razvija. Kako, za sada, stvari stoje, taj razvoj će se nastaviti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA