Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je bitkoin dostigao istorijski maksimum od 72 hiljade dolara?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bitkoin (BTC) je skočio preko još jedne prekretnice cene, prešavši 72.000 dolara na osnovu zamaha cene od prošle nedelje kada je dostigao dva maksimuma svih vremena

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Bitkoin je prošle nedelje porastao na najviši nivo u istoriji iznad 69.000 dolara i skočio iznad 72.000 dolara u ponedeljak ujutro, što predstavlja izuzetno značajnu vest. Sve ovo se dešava nakon što je SEC (američka komisija za hartije od vrednosti) objavila nagodbu sa bivšom kripto berzom ShapeShift.

Kao primedbu na ovaj dogovor iz SEC-a je navedeno pitanje nedostatka regulatorne jasnoće za industriju i ekonomiju SAD. Ipak, na raspravi u Kongresu, predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel ukazao je da centralna banka nije ni blizu implementacije digitalne valute centralne banke.

Bitkoin (BTC) je skočio preko još jedne prekretnice cene, prešavši 72.000 dolara na osnovu zamaha cene od prošle nedelje kada je dostigao dva maksimuma svih vremena. U međuvremenu, Ether se popeo iznad 4.000 dolara zbog optimizma oko nižih naknada nakon dugo očekivane nadogradnje Dencun-a za Etherum mrežu, koja će pomoći da se poboljša brzina obrade transakcija.

Predstojeći događaj prepolovljenja, je najverovatnije zaslužan su za nedavni porast bitkoina do višestrukih najviših vrednosti svih vremena. Iako je nakon svakog od maksimuma, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji značajno pala pre nego što je povratila neke od tih dobitaka. Ovo je upozorenje za investitore da budu oprezni prilikom ulaganja.

Uprava za finansijsko ponašanje je stavila do znanja de se neće se protiviti zahtevima priznatih investicionih berzi (RIE) za stvaranje tržišnog segmenta koji se nalazi u Velikoj Britaniji za zapise kojima se trguje kriptoaktivom. Ovi proizvodi bi bili dostupni profesionalnim investitorima, kao što su investicione firme i kreditne institucije ovlašćene ili regulisane a rade samo na finansijskim tržištima.

Tokom proteklih nekoliko meseci, Blackrock-ov iShares Bitcoin Trust (IBIT) postao je glavno središte aktivnosti trgovanja bitkoinima, pošto je njegova zaliha bitkoina privremeno porasla od MicroStrategy-a (MSTR) prošle nedelje. Potrebno je imati u vidu da je MicroStrategy najaviio kupovinu još 12.000 bitkoina, čime je njihov trenutni bilans dostigao 205.000 BTC.

Akcije MicroStrategy-ja porasle su za 16% na oko 1.650 dolara u ranim popodnevnim trgovanjima u ponedeljak. Akcije su porasle za više od 600% tokom prošle godine i porasle su za oko 140% od početka 2024. Svakako, ovim se Microstrategy preporučuje za ulaganje. Pored pomenutog, Coinbase (COIN) je još jedan uzrok koji pospešuje rast bitkoina.

Uprkos problemima zbog velikih obima trgovanja u poslednjih nekoliko nedelja, berza kriptovaluta porasla je za više od 15% u poslednjih pet dana i odnosno oko 70% od početka godine do danas.

Uprkos uzbuđenju koje je zavladalo među investitorima zbog istorijsko maksimuma bitkoina, potrebno je zadržati hladnu glavu i pre svega oprez. Kako smo pomenuli, nakon ovakvih naglih skokova obično dolazi do padova cene bitkoina koji se ne nadoknađuju tako brzo.

Uprkos mnogim osporavanjima, bitkoin nastavlja da postoji i da se uspešno razvija. Da li je ovo samo epizoda u finansijskom svetu ili je trajno rešenje, pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA