Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako će izgledati kripto tržište u aprilu 2024. godine?

N. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će cene kriptovaluta i dalje rasti?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kripto tržište postaje sve dinamičnije uoči dugo očekivanog događaja prepolovljenja bitkoina u aprilu. Istovremeno, globalno regulatorno okruženje za digitalnu imovinu pooštrava uslove poslovanja za kripto investitore. U martu su evropski regulatori usvojili nove zakone protiv pranja novca, dok je američka Komisija za hartije od vrednosti preduzela korake da potencijalno klasifikuje Ethereuma (ETH) kao obezbeđenje pre važnog roka u maju za nekoliko Ethereum ETF aplikacija.

Period od tri meseca od februara do aprila je veoma važan period za cene bitkoina, a investitori su optimisti da bi se rast kriptovalute početkom 2024. mogao nastaviti u drugom kvartalu.

Cene bitkoina su se u prvoj polovini marta podigle na novi najviši nivo od 73.750 dolara pre nego što su drugu polovinu meseca provele u širokom rasponu trgovanja između oko 60.000 i 72.000 dolara. Cene bitkoina su završile mesec na 70.849 dolara, što predstavlja mesečni porast od 14%. Cene Ethereuma porasle su za 5,8% u martu i zatvorile mesec na 3.611 dolara.

Među 10 najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, memecoin Dogecoin (DOGE) je bio najbolji u martu sa dobitkom od 133,8%. Cardano (ADA) je bio najlošiji sa dobitkom od 5,5%.

Kripto tržište je zadržalo svoj trend rasta u 2024. nakon što je Ethereum ojačao 85%, a bitkoin je dobio skoro 150% u 2023. U aprilu, cene bitkoina su porasle za još 64,9% od početka godine, dok su cene Ethereuma porasle za 55,6%. SEC je u januaru odobrila 11 spot bitcoin ETF-ova, dajući investitorima svoju prvu priliku da ulažu u fondove koji direktno drže kriptovalute, a ne proizvode kripto derivate.

Obim trgovanja u najpopularnijim spot bitcoin ETF-ovima je porastao kako su cene bitkoina u martu dostigle nove maksimume.

SEC navodno istražuje kompanije koje imaju poslove sa Ethereum fondacijom u sklopu nastojanja da se Ethereum klasifikuje kao hartija od vrednosti. Ethereum fondacija je neprofitna grupa koja nadgleda razvoj Ethereum blockchaina. Odbor Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja i Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove usvojili su 19. marta Uredbu protiv pranja novca ili AMLR, novi set zakona koji ograničavaju velika i anonimna plaćanja u gotovini, čije bi porijeklo moglo biti nezakonita delatnost.

Novi zakoni ograničavaju gotovinska plaćanja na 10.000 evra, odnosno 10.800 dolara po tekućim cenama, a anonimna gotovinska plaćanja ograničavaju na 3.000 evra, odnosno 3.240 dolara po tekućim cenama. Očekuje se da će AMLR zakoni stupiti na snagu u Evropi 2027 godine. Kina je zauzela izuzetno čvrst pristup kriptovaluti, potpuno zabranivši trgovanje, zatvarajući berze, pa čak i zatvarajući rukovodioce kripto industrije.

Porast cena kriptovaluta u prošloj godini navodno je ponovo podstakao interesovanje za rizični kapital za kripto startap kompanije. Kripto startap kompanije prikupile su najmanje 735 miliona dolara u martu.

Kripto investitori će pratiti novosti o ekonomiji i izgledima monetarne politike SAD, posebno obraćajući pažnju na podatke o inflaciji, kamatnim stopama i tržištu rada. Investitori će dobiti ključnu ekonomsku novost 10. aprila kada Federalni komitet za otvoreno tržište objavi zapisnik sa sastanka u martu, koji bi mogao pružiti određeni uvid u potencijalni tajming za smanjenje kamatne stope pre zvanične izjave o monetarnoj politici od 1. maja.

Iako teško predvidivo, dalje kretanje kripto tržišta, očekuje se da će kripto valute i dalje rasti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA