Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je Dubai pogodno mesto za trgovinu kriptovalutama?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako zakonska regulativa u Dubaiju utiče na kripto tržište?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

U martu 2022. godine Dubai, kao značajna poslovna metropola, preduzeo je značajan korak u uspostavljanju svoje Regulatorne agencije za virtuelnu imovinu (VARA). Cilj uspostavljanja VARA sistema je nadgledanje rastućeg ekosistema digitalnih sredstava kako širom sveta tako i u samom gradu Dubaiju.

Ovaj potez je došao nakon nedavnog skoka vrednosti kriptovaluta, misleći prvenstveno na bitkoin. Na ovaj način, Dubai je pokazao svoju posvećenost inovacijama uz prioritet bezbednosti investitora.

U februaru prošle godine regulatorna agencija VARA je uvela svoj regulatorni okvir, pružajući jasan set smernica za kripto operatere i pružaoce usluga virtuelne imovine (VASP) koji žele da rade u Dubaiju. Ovaj sveobuhvatni režim ima za cilj stvaranje bezbednog i sigurnog okruženja za transakcije digitalne imovine uz podsticanje rasta i inovacija u sektoru.

Prema informacijama koje je objavila VARA, samo u januaru regulatorni nadzor je izdao ukupno 19 licenci za digitalnu imovinu. Pored toga, na čekanju su 72 početna odobrenja koja čekaju kompletno izdavanje, što ukazuje na veliko interesovanje preduzeća koja žele da uđu na kripto tržište Dubaija.

Ovaj rast aktivnosti licenciranja naglašava poziciju Dubaija kao centra za transakcije virtuelne valute i inovacije. Iako se čini da kripto scena Dubaija napreduje, izveštaji sugerišu da bi region mogao predstavljati izazove za kripto preduzetnike. Od regulatornih složenosti do nestabilnosti tržišta, snalaženje na kripto tržištu Dubaija zahteva strateški i informisan pristup. Međutim, sa pravom stručnošću i temeljnim razumevanjem regulatornog okvira, mogućnosti za rast i uspeh su više nego dobre u ekosistemom digitalnih sredstava Dubaija.

Kako Dubai nastavlja da se pozicionira kao ključni igrač u globalnom kripto pejzažu, regulatorni napori grada i napredak u licenciranju pokazuju posvećenost podsticanju inovacija i osiguravanju bezbednosti investitora. Iako izazovi mogu postojati, prilike za rast i uspeh na rastućoj kripto sceni Dubaija su neosporne.

Ostajući informisani, korišćenjem stručnosti i efikasnim kretanjem kroz regulatorni pejzaž, preduzeća mogu napredovati u dinamičnom ekosistemu digitalnih sredstava Dubaija koji se razvija.

Kripto scena Dubaija se brzo razvija, a VARA igra ključnu ulogu u oblikovanju gradskog regulatornog okvira. Uz ubrzavanje napretka u licenciranju i mogućnosti za rast na horizontu, kripto tržište Dubaija predstavlja obilje mogućnosti za preduzeća koja žele da uđu u prostor digitalne imovine.

Ostajući u toku sa regulatornim razvojem i korišćenjem stručnih uputstava, preduzetnici mogu sa samopouzdanjem da se kreću kroz kripto okruženje Dubaija i da iskoriste poziciju grada kao globalnog centra za inovacije i rast.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA