Cipele sa laserima su spas za obolele od Parkinsonove bolesti (VIDEO)

Holandski univerzitet koji je napravio ove cipele utvrdio je da su one pomogle polovini osoba da se normalno kreću

  • 0

Univerizet iz holandskog grada Tventea napravio je cipele koje će pomoći u kretanju osobama obolelim od Parkinsonove bolesti.

VAŽNO UPOZORENJE: Ako primetite da se partner okreće i vrti u snu - preti mu veoma opasna bolest!

Cipele na sebi imaju lasere i pomažu obolelima da naprave korak, kada im se dogodi da ne mogu da se pokrenu i stanu kao da su ukopani u mestu.

Ovaj trenutak poznat je kao trenutak smrzavanja i može da traje između par sekundi i par minuta. U tom periodu može da se desi da osoba koja boluje od Parkinsa izgubi ravnotežu i padne.

Međutim, istraživanjem je utvrđeno da ukoliko osoba ima na šta da se fokusira, kao što je pukotina na betonu ili nešto slično, može da dođe do razbijanja tog trenutka zamrzavanja i da osoba nastavi normalno da se kreće.

S obzirom na to da nije realno da se uvek nađe neka pukotina ili nešto slično na šta bi se osoba fokusirala, tu na scenu stupaju ove cipele sa ugrađenim laserima.

Laseri svetle par centimetara ispred osobe i pomažu joj da se fokusira na to mesto, kako bi mogla da napravi korak i nastavi normalno da se kreće, piše "TechCrunch".

Kada se osoba kreće, laseri ne svetle, ali čim stane, odmah će se uključiti.

Holandski univerzitet koji je napravio ove cipele utvrdio je da su one pomogle polovini osoba da se normalno kreću i izbegnu momenat zamrzavanja u mestu.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA