≫ 

Hardverski novčanici za bitcoin i druge kriptovalute - koje su prednosti njihovog korišćenja?

Da li je pametno oslanjati se na softverski novčanik, ili je hardverski ipak bolje rešenje za čuvanje vašeg digitalnog novca?

  • 0

U prethodnim nastavcima smo pominjali novčanike za kriptovalute. Ukoliko želimo da koristimo kriptovalute, neophodno je da posedujemo digitalni novčanik. Novčanik može biti softverski, u vidu grupe fajlova na našem računaru ili telefonu ili hardverski kao poseban uređaj koji možemo povezati na naš uređaj. Pored hardverskih novčanika koji se povezuju putem USB porta sve su popularniji novčanici koji se povezuju beskontaktno, odnoso korišćenjem NFC (Near Field Communication) tehnologije.

Šta se dešava sa bitcoinom kada njegov vlasnik umre?

Kao i klasični novčanik, digitalni novčanik ima za cilj da čuva naš novac, s tim što digitalni novčanik ima još neke funkcije kao što je čuvanje kriptografskih ključeva. Pominjali smo ranije da je čuvanje novčanika na našem uređaju, bilo da se radi o računaru ili u lošijem slučaju o mobilnom telefonu, relativno nebezbedno.

Hardverski novčanik je nešto sasvim drugo. U osnovi se radi o prilagođenom HSM (Hardware Security Module) uređaju. HSM uređaji su posebno dizajnirani uređaji koji imaju za cilj da izvršavaju kriptografske operacije u zaštićenom okruženju kao i da bezbedno čuvaju sve kriptografske parametre, uključujući i ključeve koji su neophodni za pristup digitalnoj valuti.

Foto: Coindesk

HSM je tako dizajniran uređaj koji može da detektuje pokušaj nasilnog softverskog ili hardverskog pristupa zaštićenoj okolini - tamper evident. U tom slučaju uređaj reaguje tako što briše sadržaj koji čuva tako da niko osim ovlašćenog korisnika ne može pristupiti kriptografskim ključevima. Mnogi HSM sistemi imaju sredstva za bezbednosno pravljenje rezervnih kopija ključeva sa kojima se rukuje eksterno koristeći drugi token.

Zbog ključne uloge koju igraju u korišćenju bitcoina, HSM modul odnosno hardverski digitalni novčanik je realizovan prema FIPS (Federal Information Processing Standard) standardu. Pri tome se koristi trenutno najviši standard a to je FIPS 140. Teško je usuditi se reći da je neki uređaj apsolutno bezbedan ali je hardverski digital wallet svakako veoma blizu to idealu. Naravno, kao i svaki drugi hardverski uređaj, i HSM ima svoj firmware softver za koji pojedini korisnici smatraju da je backdoor za pristup zaštićenim sadržajima. Međutim, to za sada ostaje u domenu spekulacija.

Foto: Wikipedia

Neki od popularnijih hardverskih novčanika na tržištu su: Pi Wallet, Trezor The Bitcoin Safe, Ledger HW.1, Ledger Nano, Ledger Unplugged - NFC Smartcard Hardware Wallet, Bwallet Trezor clone, Digital Bitbox, Ledger Nano S, Swiss Bank in Your Pocket i mnogi drugi. Cene variraju od 50 EUR pa sve do 120EUR u zavisnosti od proizvođača kao i načina kupovine i dostave. Zbog velike potražnje, pojavljuju se i novi proizvođači, dok svi zajedno teško uspevaju da zadovolje zahteve tržišta u pogledu količine proizvoda. Imajući u vidu činjenicu da se osnovne hardverske komponente proizvode u dalekoistočnim zemljama nezahvalno bi bilo posebno izdvojiti neki od proizvoda po kvalitetu i pouzdanosti.

Korišćenje hardverskih novčanika za bitcoin-e je neuporedivo bezbednije nego korišćenje softverskih novčanika. Softverski novčanik je relativno lako hakovati dok se hardverskom novčaniku ne može pristupiti čak iako bude ukraden pošto je potrebno znati pristupne parametre. Korišćenje hardverskog novčanika je svakako preporuka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA