≫ 

Uticaj klima uređaja na životnu okolinu i opšte zdravlje

Kako odabrati klimu koja je dobra za vas, ali i planetu?

  • 0

Naša planeta, Zemlja, je po mnogo čemu jedinstvena u do sada istraženom zrnu univerzuma. Obilje života u okeanima i raznovrstan biljni i životinjski svet na kopnu postoje upravo zbog toga što su prirodni uslovi pogodni za njihov razvoj. Ono čega moramo biti svesni je da je naš ekosistem izuzetno osetljiv i da čak i najmanje promene mogu negativno uticati na celokupnu životnu sredinu.

Sigurno ste do sada mnogo puta čuli fraze kao što su „globalno zagrevanje“, „efekat staklene bašte“, „oštećenje ozonskog omotača“,a verovatno znate i za mnogobrojne konferencije koje se organizuju na globalnom nivou i tiču se očuvanja životne sredine.

O čemu se zapravo radi?

Globalno zagrevanje je naziv za povećanje prosečne temperature Zemljine atmosfere i okeana.

Globalno zagrevanje je ništa drugo nego posledica taloženja ugljen-dioksida u gornjim slojevima atmosfere. Deo Sunčevih zraka, koji bi po pravilu trebalo da se odbije od Zemlje nazad u atmosferu, biva apsorbovan od strane štetnih gasova čime se na zemlji stvara efekat staklene bašte.

Teska Klima Foto: Tesla

Naučnici smatraju da je nemarnost ljudske vrste glavni krivac za nastalo stanje, a kao glavni uzroci pominju se sagorevanje fosilnih goriva poput uglja i nafte, ali i seča i raskrčivanje šuma i drugih zelenih površina.

Štetni gasovi dovode i do oštećenja ozonskog omotača. Među njima su najpoznatiji gasovi iz reda freona. Freoni su hemijska jedinjenja koja imaju svoju primenu kod frižidera, zamrzivača i drugih rashladnih uređaja.

Freoni u sebi sadrže hlor koji se, kad gas stigne do gornjih slojeva atmosfere, oslobađa pod uticajem Sunčevih zraka i uništava ozonski omotač. Mesta na kojima se ovo dešava nazivaju se „ozonske rupe“ gde, usled nedostatka filtriranja, dolazi do povećanog intenziteta ultraljubičastog zračenja koje je štetno po zdravlje ljudi, može biti uzrok više različitih bolesti, a takođe nepovoljno utiče i na celokupan biljni i životinjski svet.

Klima uređaj je jedan od uređaja koji većina nas svakodnevno koristi u svom domu, a za čije je funkcionisanje neophodan freon, tj. gas koji je štetan po životnu okolinu.

Kod klima uređaja se freon koristi za generisanje hladnog vazduha. Kada temperatura u prostoriji poraste, termostat klime pokreće kompresor koji stavlja gasoviti freon pod pritisak, čime se on naglo zagreva. Dalje, prolaskom kroz sistem cevi, freon prelazi iz gasovitog u tečno agregatno stanje, zatim isparava, čime se stvara gas niskog pritiska i otpušta hladnoća koja hladi vazduh i vraća ga nazad u prostoriju.

Ipak, treba da znate da postoje dve vrste freona – jedna vrsta zagađuje životnu sredinu, dok je druga vrsta ekološki prihvatljiva. Kako da ih prepoznate i kako da znate koju vrstu freona koristi vaša klima?

Teska Klima Foto: Tesla

Stariji klima uređaji, kao i noviji klima uređaji pojedinih proizvođača, koriste freone poput onog sa oznakom R22. Ove vrste gasa nisu preporučljive, negativno utiču na životnu sredinu i imaju direktan uticaj na oštećenje ozonskog omotača. Pri kupovini klima i ostalih rashladnih uređaja pročitajte specifikaciju i obratite pažnju na tip gasa te, ukoliko je moguće, izbegnite aparat koji koristi neku od štetnihi vrsta freona.

Ljudi koji čine razvojni tim koji stoji iza veoma popularne domaće robne marke TESLA su i te kako svesni činjenice da je očuvanje životne okoline veoma važno. S tim u vezi, TESLA klima uređaji u korak prate svetske trendove i dostignuća, što znači da koriste gasove sa oznakama R410A i R32, koji su ekološki prihvatljivi i nemaju štetne efekte po okolinu.

Jedan od najnaprednijih modela ove popularne robne marke, tačnije TESLA inverter TA36FFLL-12410IA, pored činjenice da koristi bezopasni freon tipa R410A, odlikuje i niz naprednih tehnologija, niska potrošnja električne energije, nečujan rad, visok kvalitet vazduha, kao i izuzetna efikasnost u zimskom periodu, a sve to po veoma pristupačnoj ceni.

Freoni R410A i R32, pored toga što su ekološki prihvatljivi, ne deluju štetno na ozonski omotač. Naime, potencijal oštećenja ozonskog omotača (skraćeno ODP), je broj koji pokazuje mogućnost gasova da nanesu štetu ozonskom omotaču, a kad su ovi gasovi u pitanju on je jednak nuli.

Takođe, uređaji koji koriste ove tipove freona energetski su efikasniji od modela sa zastarelim gasom R22, a korišćenje ovih gasova obezbeđuje i bolje funkcionisanje samog klima uređaja.

U načelu, više nego topla preporuka je da prilikom odabira klima uređaja obratite pažnju na tip gasa koji klima koristi jer pametnim izborom možete smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, ali i na svoj kućni budžet.

(Telegraf.rs/Bojan Milojković/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA