≫ 

Hi-Tech puške stižu u Evropu: Policija će "ubijati" dronove, ako vlasnik nema dozvolu za upravljanje

DroneGun Tactical ima dizajn puške i funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji "skrembluju" i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona

  • 1
DroneGun Tactical, anti - dron puška Foto: Droneshield Promo

Policijske snage u zemljama Evropske unije uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da "eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost". U pitanju je "elektronska puška" DroneGun Tactical, o kojoj je Telegraf nedavno pisao.

Prema sporazumu kompanije DronShield sa EU, DroneGun Tactical će biti "uveden u različite policijske jedinice širom EU". Takva tehnologija je, inače, u SAD zabranjena saveznim zakonom.

DroneGun Tactical ima dizajn puške i funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji "skrembluju" i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona. Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.

Jedan od razloga za uvođenje novog oružja u upotrebu su novi propisi, koji u zemljama EU na snagu stupaju u julu, a koji treba da omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti. Po novim propisima, će oni koji upravljaju dronom moraće da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji, prenosi Beta.

DroneGun Tactical (January 2019) from DroneShield on Vimeo.

Među preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmenu podataka između operatora dronova. Taj sistem će im omogućiti da "planiraju i izvode letove bezbedno, jer će tačno znati gde i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete".

Video: Da li je ovo magija ili samo preterana lenjost pretočena u sjajnu ideju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    27. maj 2020 | 10:00

    Ma ja unistavanje ljudske slobode, na kraju ce poceti ubijati u ljude ako nemaju dozvolu za kretanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA