≫ 

Dron sa dve sačmare sam upada među teroriste, identifikuje mete i "rešava stvar"

Model koji se testira, opremljen je "stabilizovanom dvocevnom puškom sačmarom", ali bi u budućnosti mogao da bude naoružan i lanserom raketa ili mitraljezom

  • 1
Dron Puška Ilustracija / Printskirn: YouTube/Murat Koç

Dron heksakopter opremljen sa dve puške sačmare jedno je od najnovijih hi-tech oruđa britanske vojske. "i9" je dron opremljen veštačkom inteligencijom, sposoban da leti unutar zatvorenih objekata, kao i da samostalno identifikuje svoje mete.

Model koji se trenutno testira, opremljen je "stabilizovanom dvocevnom puškom sačmarom", ali bi u budućnosti mogao da bude naoružan i lanserom raketa ili mitraljezom.

Letelica, koju pokreće šest propelera, zamišljena je kao pomoć specijalnim jedinicama u borbama u urbanom okruženju.

i9 borbeni dron Printscreen: Twitter/@WriteArthur

Primarna namena joj je da omogući izviđanje unutrašnjosti (nepristupačnih) građevinskih objekata i pomoć u identifikovanju meta. Upravo to su situacije koje su dovele do velikog broja žrtava u redovima britanske vojske tokom rata u Avganistanu.

Kada se dron nađe unutar objekta, vojnik može da mu zada komandu za otvaranje vatre sa ekrana putem koga nadgleda njegov let.

A osim što precizno identifikuje "žive mete", veštačka inteligencija omogućava i9 i da "obara" druge dronove u letu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA