Kako sam za samo 6 minuta u svom stanu uspeo da dobijem čist planinski vazduh?

Brojne čestice koje kruže oko nas nastaju dok obavljamo svakodnevne aktivnosti i u velikoj meri utiču na naše zdravlje, zato ih je potrebno na svaki način eliminisati...

  • 3
Philips, filips, prečišćivač vazduha Foto: Philips

Da li ste znali da vazduh u zatvorenim prostorima može da bude i do 10, pa čak i do 30 puta više zagađen od onoga napolju!

Nisam ni ja. Kada sam prvi put čuo taj podatak, pomislio sam da dolazi iz rubrike "Verovali ili ne" Politiknog zabavnika. Dobro, možda je tu reč o ekstremnim slučajevima, ali svakako zvuči kao nešto što bi trebalo da nas zabrine. Pogotovo u vreme pandemije korona virusa, u godini čiji smo najveći deo proveli i provodimo u kućama.

Svi smo nebrojeno puta ove godine čuli da bi trebalo često da provetravamo prostorije u kojima provodimo najviše vremena. Svima nam se, takođe, mnogo puta desilo da kada poželimo da provetrimo sobu od ustajalog vazduha i otvorimo prozor jedino što kroz njega uđe u naš životni prostor bude smog.

To mi se učinilo kao nerešiv problem o kome sam počeo da razmišljam još pre par meseci, kada sam shvatio da će mi moj neveliki stan, pored osnovnog životnog prostora, bar još neko vreme predstavljati i kancelariju.

Philips, filips, prečišćivač vazduha Foto: Philips

Čestice

Brojne čestice koje kruže oko nas nastaju dok obavljamo svakodnevne aktivnosti i u velikoj meri utiču na naše zdravlje. Od onih koje dolaze spolja možemo da pobegnemo u naše domove.

Zatvoreni prostor, međutim, nije baš mesto na kome možemo da budemo potpuno bezbedni, jer se u njemu nalaze čestice prašine, bakterije, kuhinjska i isparenja hemijskih sredstava koja koristimo… A kada otvorimo prozor, dočeka nas ono od čega smo pobegli unutra.

To me je nateralo da se zamislim na vazduhom koji udišem, kako bismo moji ukućani i ja bili zdraviji.

To me je, takođe, motivisalo da se upustim u potragu za rešenjem. I nedugo pošto sam počeo da pretražujem, među rezultatima sam ugledao - Philips, brend koji dobro pamtim još iz detinjstva.

Kad sam bio klinac, moj otac je stalo govorio: "To je moja firma!" Radio, televizor, frižider, telefon... na svemu je pisalo - Philips. Pomislio sam "Hvala ti ćale što si mi skratio posao!" i nastavio da čitam.

Philips, filips, prečišćivač vazduha Foto: Philips

6 minuta, 20 kvadrata

Odmah mi je privuklo pažnju to što su izuzetno dizajnirani Philips prečišćavači vazduha opremljeni naprednim NanoProtect HEPA filterima, sposobnim da efikasno filtriraju čestice veličine neverovatnih - 0,003 mikrona!

Na taj način, oni iz vazduha u prostoriji odstanjuju - čak 99,97 odsto štetnih čestica biološkog i hemijskog porekla. Polen, prašina, spore, životinjska dlaka, grinje, bakterije, smog, virusi... ništa od toga za njih ne predstavlja problem. Njihov višefazni VitaShield IPS sistem filtracije u stanju je da uhvati i one "čuvene" PM2.5 čestice, koje detektuje revolucionarna AeraSense tehnologija.

Zahvaljujući svemu tome, Philipsov prečišćivač vazduha je u stanju da sav vazduh u prostoriji od 20 kvadrata pročisti za samo 6 minuta!

Iako, možda, zvuči previše kratko, u pitanju je ozbiljan proces filtracije vazduha, koji se odvija u tri faze. Prvo pred-filter hvata kupne čestice (prašina, životinjske dlake), potom NanoProtect HEPA filter zadržava bukvalno sve nečistoće do veličnine od 0,003 mikrona, da bi na kraju aktivni ugalj uklonio štetne gasove i neprijatne  mirise.

Philips, filips, prečišćivač vazduha Foto: Philips

Čist planinski vazduh

Philipsov prečišćivač skenira vazduh u prostoriji i do 1.000 puta u sekundi, kako bi bio siguran da će zadržati svaku nečistoću i meni i mojima omogućiti da dišemo čist vazduh.

Ranijih godina sam dosta vremena provodio na planini. I uvek bih, kada se probudim iz čvrstog planinskog sna, prvo otvorio prozor i duboko udahnuo svež jutarnji planinski vazduh.

Sada mi, u gradu, gotovo identično iskustvo omogućava noćni način rada mog Philips prečišćivača vazduha, pa kada se probudim uopšte ni ne pomislim na to da otvorim prozor.

Philips, filips, prečišćivač vazduha Foto: Philips

Uz to, ovaj uređaj noću uopšte nije bučan, a takođe smanjuje i osvetljenje kontrola, pa možete biti sasvim sigurni da ćete pored njega sasvim mirno moći da spavate.

Kao nekada pored prozora, na planini…

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA