• 2

Ovo je "treće oko", pametni gedžet koji spašava živote zavisnicima od buljenja u telefon

"Treće oko" koristi žiroskopski senzor putem koga prepoznaje položaj glave, kao i ultrazvučni senzor kojim meri udaljenost od prepreke

  • 2

Student industrijskog dizajna iz Južne Koreje osmislio je šaljivo rešenje za ljude koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana svojih telefona, zbog čega im preti opasnost da udare u neku prepreku na ulici.

Reč je o "trećem oku", gedžetu koga je konstruisao Peng Min Vuk. Ono se stavlja na čelo i štiti korisnika od moguće povrede tako što otvara svoj "kapak" kada senzor oseti da je korisnikova glava spuštena i okrenuta prema ekranu telefona.

Kada je korisnik od prepreke udaljen jedan ili dva metra, uređaj šalje zvučni signal koji upozorava na moguću opasnost u blizini, prenosi Rojters.

"Treće oko" koristi žiroskopski senzor putem koga prepoznaje položaj glave, kao i ultrazvučni senzor kojim meri udaljenost od prepreke. Senzori su povezani sa mikrokontrolerom koga napajaju baterije.

- Ovo je budućnost čovečanstva sa tri oka - kaže Peng, inače postdiplomac inženjerskog dizajna i inovacija u Londonu, demonstrirajući u okolini Seula kako se koristi "treće oko".

- S obzirom na to da ne možemo da odvojimo pogled od naših pametnih telefona, u budućnosti će nam biti potrebno dodatno oko! - ističe on.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima